Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteregler motverkar jämställd sponsring – dyrare att stödja damidrott: "Helt sjukt"

Skatteverkets regler gör att det i många fall är dyrare för företag att sponsra damidrottsföreningar än herrarnas motsvarigheter.
– Om de här uppgifterna stämmer så är det ett system som förstärker de nuvarande strukturerna mellan män och kvinnor och deras idrott, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Sportbladet.

Annons

Det var under fredagen som Sportbladet skrev om skatteproblematiken, som Elitfotboll Dam lyfte redan i slutet på oktober i ett inlägg på sin hemsida.

Trots ett ökat intresse för damidrott kan lagstiftningen göra att sponsorer drar sig för att gå in med pengar i damföreningarna.

– Det är skatteverkets riktlinjer för avdragsrätt som är problemet eftersom sponsringen kopplas till marknadsvärdet, säger Elitfotboll Dams generalsekreterare Linda Wijkström till Sportbladet.

– Om det sponsrade beloppet skulle överstiga marknadsvärdet i en förening räknas det som bidrag och då blir det högre skatt.

I och med att damlag ofta har ett lägre beräknat marknadsvärde än herrarnas motsvarighet motverkar skatteverkets regler de företag som vill sponsra damlag.

Det svenska damlandslaget i fotboll under en träning.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson menar att det här är något som man kommer att titta vidare på.

– Om de här uppgifterna stämmer så är det ett system som förstärker de nuvarande strukturerna mellan män och kvinnor och deras idrott. Det är knappast lagstiftarens syfte, säger Karl-Erik Nilsson till Sportbladet.

– Sedan ska vi ta upp den med företrädare för regeringen och vi har också kontaktat Riksidrottsförbundet för det här gäller ju inte bara fotbollen, utan generellt.

Landslagsstjärnan Olivia Schough, som var med och tog OS-silver med fotbollsdamerna i somras, är en av dem som har upprörts över nyheten.

– Det låter helt sjukt. Jag hade ingen aning om det här. Det är tråkigt att det är så, jag hoppas att det går att ändra på, säger Olivia Schough till Sportbladet.

Mer läsning

Annons