Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skantz satsar i Paris

Annons

- Det gäller att ta chansen när hästarna går bra, säger Eva Skantz.

Den 3 januari lämnar hon hemmets trygga vrå på Kvistgården intill Rommetravet, för en mer oviss tillvaro på den magnifika travcampen utanför Paris stadskärna.

- Det var Lasse (sambo Lars Lind) som tyckte att jag skulle ta chansen och resa till Paris med hästarna, berättar Eva vidare.

Som alltså inte var sen att nappa på idén.

Med till Frankrike åker travhästarna Twigs Newton, Last och Twigs Lindsey.

Var ska du och hästarna bo?

- Vi är bekanta med travtränaren Anders Lindqvist, som sedan många år varit verksam på Grosbois och det är på Anders gård som jag har hyrt in mig med hästarna.

Varför gör du den här satsningen?

- Först och främst för att hästarna ska få bättre träningsmöjligheter över vintern. I Frankrike slipper hästarna brodd i skorna när de tränar och tävlar, en positiv faktor som gör det lättare för hästarna.

- Min förhoppning är att den här satsningen även ska leda till att hästarna får en bra säsong nästa år.

Vet du redan nu när någon av hästarna ska starta i Frankrike?

- Twigs Newton har ett lopp den 15 januari och för Lindseys del hoppas jag på en start i slutet av januari.

- Då det gäller Last, så är han med för att tränas upp inför Sverigesäsongen 2006.

Innan flyttlasset går har Eva en hel del att stå i. Personal ska anställas, som ska sköta gårdens sju övriga hästar, under de tre månader Eva befinner sig i Frankrike.

- Bland de hästar som är kvar här hemma är det tre som ska tränas, övriga är två fölston, ett föl och en "pensionär", berättar Eva.

Resan ned till Paris tar två dygn. Resvägen går via Bremen i Tyskland, där övernattning sker, innan hästbilen sedan anländer till Grosbois kvällen därpå.

Vad kostar det att frakta hästarna till Paris?

- Femtusen kronor styck.

Vad kostar det att hyra in sig på Grosbois?

- Att vara verksam på Grosbois ger en fördubbling av driftskostnaderna jämfört med här hemma. Men man ska samtidigt vara medveten om att allt där nere är på en annan nivå.

- Då även sett till respektive travlopps prisbild, så förhoppningsvis ska hästarna dra in pengar till sitt eget underhåll.

Vilken är din känsla inför före-stående traväventyr?

- Det ska bli kul och spännande, samtidigt går en dröm i uppfyllelse eftersom jag alltid drömt om att få träna travhästar på Grosbois, slutar Eva.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons