Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska det bli norskt i år?

Annons

- Vi vet inte ännu vilka som kommer. När det gäller svenska åkare som är med i OS är det svårt att få loss några namn. Ryssarna har heller inte anmält sig. Klasse Kvännå chef på världscupkansliet i Mora.

Klart är i alla fall att Norge gör en storsatsning på Vasaloppet, och målet är seger. Ett vettigt mål med tanke på vilka åkare som har aviserat sin ankomst. Oddbjörn Hjelmeset, Anders Aukland, Anders Hallingstad och Jörgen Aukland är några bland de stora från vårt västra grannland som kommer till start.

På gång är också OS-silvermedaljören i dubbeljakten Frode Estil.

- Han vill komma och åka. Han tar beslut efter OS-femmilen, säger Jörgen Aukland som varit i Mora några dagar tillsammans med Håvard Skorstad och Vegard Kjölhamar för att känna på vasaloppsspåret.

- Som det ser ut nu är det en fröjd att vara här i Mora och träna, säger Jörgen.

Den norska trion ingår i ett lag som heter Team Fast. Totalt finns åtta åkare i teamet med förre storfräsaren Pål Gunnar Mikkelsplass som coach.

Men det finns ytterligare två mycket starka norska team. Det är Team Manpower och så förstås landslaget med 2005-års Vasaloppsvinnare Anders Aukland samt Oddbjörn Hjelmeset och Frode Estil.

Hur kommer ni att samarbeta?

- Det är bra att vi är fler. Till exempel om någon missar att ta dricka eller om någon bryter en stav, säger Jörgen Aukland som för tillfället leder långloppscupen, FIS Maraton Cup.

Har ni räknat ut någon taktik. Oskar Svärd blev ju lite sur på dig Jörgen 2004 när han menade att du varit upp och bromsat för hjälpa din bror Anders, som sedan vann?

- Vi har en taktik. Men det blir nog svårt att gå upp och bromsa när det finns åtta spår att hålla reda på, säger Jörgen och tillägger:

- Jag kommer inte att offra mig för brorsan Anders. Men Anders kommer att hjälpa mig. Det har vi kommit överens om.

I fjol var Jörgen Aukland sjuk veckorna före Vasaloppet. I har det mesta hittills gått som på räls.

- Jag har varit på pallen i tre FIS Maraton Cup-tävlingar i vinter. I fjol visste jag inte om jag kunde starta vid den här tiden. I år känns det mycket, mycket bättre, säger Jörgen som de senaste fem åren har placeringarna sju, sju, två, två, tre, tre i Vasaloppet.

Det har spekulerats en hel del om traditionella åkare skall kunna utmana långloppsspecialisterna i det nio mil långa loppet.

- Jag tror en långloppsåkare vinner, och då räknar jag min bror Anders som långloppsåkare. Men är Oddbjörn Hjelmeset med in på upploppet då får vi andra köra fort om vi skall vinna.

Vilka svenskar tror ni mest på?

- De är många. När vi tävlar ute i Europa verkar det vimla av svenskar. Och de verkar bli fler och fler, säger Håvard Skorstad.

- Kommer Oskar Svärd blir han som vanligt farlig. Daniel Tynell blir bättre och bättre ju närmare vi kommer Vasaloppet. Sedan har vi alla bra Moraåkare, säger Jörgen Aukland.

Om en och en halv vecka har vi svaret vem som vann och plockade hem ett antal världscup-poäng.

I dagsläget har omkring 46 000 åkare anmält sig till de olika loppen, vilket är en fördubbling sedan 1992.

- Anmälningsläget är stabilt. Vi kommer att landa på omkring

48 000 åkare, ungefär som förra året som var ett rekordår, säger Vasaloppsgeneralen Rolf Hammar.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons