Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista resan med gänget

Annons

Danne fyllde 35 år i juli och han har i snart två decennier spelat bandy på elitnivå.

Men någon mättnad känner han inte.

- Det här blir bara roligare ju äldre man blir. När man var yngre tog man bandyn som självklar, nu är jag glad för varje år jag kan hålla på.

Inför säsongen 2002-03 lämnade Dan Hjelm Falu BS och skrev på för Ljusdal.

När klubben ramlade ur allsvenskan i våras sa Danne tack och hej efter två säsonger som bjudit på ett annorlunda upplägg.

- Jag bodde kvar i Rättvik och pendlade de 15 milen till Ljusdal. Jag tränade inte så mycket med klubben, utan mestadels med Rättvik.

- Jag hade två roliga säsonger i Ljusdal och det här upplägget passade mig bra eftersom jag då hade börjat på ett nytt jobb i Rättvik.

Övergången till Falu BS blev klar tidigt i våras och för första gången på många år har Danne en rejäl försäsongsträning bakom sig.

- Jag har tränat sedan april och jag behöver en rejäl grundträning eftersom jag spelar så fysiskt som jag gör. Som jag känner nu så hoppas jag kunna spela i många år till, men det handlar förröstås om att jag får vara skadefri.

I Falu BS är han med sina 35 år åldermannen i ett lag som sedan förra säsongen genomgått en stor generationsväxling.

Borta sedan Dannes förra sejour i Falu BS är bland annat Sergei Obuhov, Kenneth Spångberg, Tomas Jansson och Jörgen Momqvist.

- De yngre killarna i laget, som Tomas Hellberg, Micke Olsson och Erik Pettersson, har en otrolig energi som smittar av sig. Samtidigt måste vi ge det här laget ordentligt med tid. Vi inom laget har tålamod men frågan är om folk runt omkring har det.

Vad har laget för målsättning?

- En målsättning är förstås att ta en elitserieplats, men vi jobbar mest med spelmässiga bitar. Det viktigaste är att börja bygga bakifrån, utan en stark defensiv fungerar det inte.

Hur kommer Falu BS att spela den här säsongen?

- Vi kommer att bygga mer på ett lagspel, där framför allt ytterhalvorna deltar mer i det offensiva spelet än tidigare.

Din egen roll i laget?

- Jag kommer att ha en offensiv mittfältsroll som jag inte haft sedan tiden i Vänersborg i början av 90-talet. Det innebär att jag inte kommer att gå ner och hämta boll som jag gjorde när jag spelade med Obuhov i BS.

Det hetsiga humöret, som ofta varit en belastning för dig genom åren, hur är det med det?

- Jag jobbar mycket med mitt humör och får räkna med att vissa spelare kommer att vara på mig. Men förra säsongen drog jag bara på mig 20 utvisningsminuter.

I år behövs Danne på isen mer än någonsin. Falu BS äldste spelare som ska föra den nya generationen in i bandyallsvenskan.

Fakta | Dan Hjelm

Född: 9 juli 1969.

Längd/Vikt: 183/88.

Familj: Sambon Kajsa och sönerna Jesper, 8 och Viktor, 5.

Moderklubb: IFK Rättvik.

Övriga klubbar i karriären: Falu BS, Vänersborg, Villla/Lidköping, Edsbyn och Ljusdal.

Säsonger i Falu BS: Sex.

Position i laget: Mittfältare.

Tittar på: Trav.

Lyssnar på: Dalaradion.

Svenska mästare 2005:

Sandviken.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons