Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simons bär ansvaret

Annons

Motståndare som Mörrum, Oskarshamn, Bofors, Nybro och Växjö kommer att bytas mot lag som HV 71, Färjestad, Frölunda, Djurgården och Timrå. En viss skillnad onekligen.

Men nu väntar ett hårt och tufft jobb för de ansvariga runt laget och i föreningen. Det är många bitar som ska falla på plats.

Ett stort ansvar i elitseriebygget vilar på klubbdirektören Jan Simons. Jan som har suttit på den posten i 30 år.

Två dagars firande är över, för redan på annandag påsk var en genomförkyld Jan Simons på sitt kontor.

Känslor så här några dagar efter triumffärden hem från Stockholm?

- Jag tycker att vi är förtjänta av platsen i elitserien, konstaterar han kort.

Målet för Jan, från första dagen för 30 år sedan när han satte sig på direktörsstolen i den lilla garderob i Smidjegrav som då var kansli, har varit elitserien.

Många har menat att Simons inte varit riktigt klok när han med en dåres envishet sagt att Mora ska till elitserien. Att MIK ska spela i hockeyns finrum har hela tiden var Jans drivkraft och mål med sitt jobb inom Mora IK.

Och nu är han där.

- Jag har alltid hävdat att vi skulle till elitserien. Går man in i en tävling gör man det för att vinna. Det är min inställning, säger han.

Mora IK:s omsättning i dag är ungefär 15 miljoner. Kaffepengar i jämförelse med storklubbar som Färjestad, HV 71, Frölunda och Djurgården.

På frågan om hur mycket omsättningen inom Mora IK kommer att öka till nästa säsong suckar Jan tungt.

- Jag är trött på frågan om omsättning.

- Var den kommer att landa vet jag inte. Med en normal upptrappning kommer den att fördubblas. Men vi ska jobba också.

Från Hockeyligan får Mora IK drygt sju miljoner kronor. Därtill kommer med all säkerhet sponsorintäkterna att öka, likaså intäkterna från publik.

Men kostnaderna kommer också att öka, framför allt på spelarlönesidan.

- Vi måste skapa sportsliga förutsättningar. Vi kommer inte att ha de bästa spelarna, men de som krigar mest, menar Jan Simons.

- Vi ser stora möjligheter i det här. Det är vad vi fokuserar på.

Kommer spelarna att spela hockey på heltid?

- Nej, jag tror att det är bra om spelarna har något litet jobb vid sidan om. Så några heltidsproffs blir det inte. Dessutom kommer resorna att bli kortare i elitserien än i allsvenskan, säger Simons.

Hur många nyförvärv behövs det för att Moras första elitseriesäsong ska bli lyckosam?

- Vi ska göra en analys den här veckan, lägga pussel. Tränaren Harald Lückner har ju varit med i elitserien förr och vet hur det är. Men vi kommer att bygga på de spelare vi har, säger Jan Simons.

Kan det bli aktuellt att anställa en sportchef? Spel i elitserien lär väl innebära fler ärenden på ditt bord?

- Ja, man är ju inte 25 år längre. Organisationen är ganska bra, och hur vi kommer att stärka upp den ytterligare är inte bestämt. Men vi kommer att lägga mest krut på den kommersiella delen, avslutar Jan Simons.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons