Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskedet kring Jennie Johansson – därför har stjärnan från Hedemora stoppats från simlandslaget

På torsdagen avslöjades det att Jennie Johansson och Michelle Coleman stoppas från simlandslaget. På fredagen var de båda på plats på SM i Stockholm.
– Jag tycker att det var tråkigt att förbundet tog ett sånt beslut, mer än så kan jag inte kommentera det, säger Jennie Johansson till TT.

Annons

Jennie Johansson, simmerskan från Hedemora, inledde SM i Eriksdalsbadet på fredagen med sin OS-distans 100 meter bröstsim.

Jennie Johansson har ett VM-guld på 50 meter bröst från förra året som bästa merit, men på torsdagen kom alltså beskedet att hon tills vidare inte kommer att tas ut i det svenska simlandslaget. Samma sak gäller kollegan Michelle Coleman.

Jennie Johansson under försökena på sim-SM i Stockholm på fredagen.

På fredagen kunde TT avslöja att anledningen är att Jennie Johansson och landslagskollegan Michelle Coleman brutit mot SOK:s regler under OS i Rio.

– Det fanns en serie händelser som gjorde att jag som truppchef valde att säga åt dem att de inte fick komma tillbaka till OS-byn och delta i avslutningen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till TT.

Reinebo vill inte kommentera exkt vad som hände i de två simmerskornas fall, men menar att "en serie händelser" ledde fram till att de två inte fick deltaga i avslutningsceremonin i Rio.

– Det var en serie händelser, inte en mängd men fler än en, och det handlade om under vilka förutsättningar man skulle få stanna kvar efter OS, hur det skulle vara förberett och hur man skulle sköta sig. De uppfyllde inte den överenskommelse som fanns och då ville jag inte ha dem tillbaka till truppen och OS-avslutningen, säger Reinebo till TT.

SOK:s regelverk säger att de svenska OS-deltagarna måste lämna OS-byn senast två dagar efter att de slutat tävla i spelen.

Dagen efter rubrikerna kring uteslutandet från landslagstruppen säger Johansson att det som hänt såklart har påverkat henne.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte har tagit energi, men det är ändå kul att vara här och tävla. Men jag kan inte kommentera det mer tyvärr, säger Jennie Johansson till TT i samband med de svenska mästerskapen på fredagen.

Jennie Johansson hade redan tidigare beslutat sig för att inte simma kortbane-VM i Kanada i december, men att även kommande långbane-VM nästa år skulle vara i fara tror hon inte.

– Nej det tror jag inte, jag hoppas verkligen inte det. Men jag kan inte spekulera i någonting egentligen.

Landslagskollegan Sarah Sjöström menar att hon är förvånad över förbundets beslut.

– Ja, jag skulle nog inte stänga av två medaljkandidater till ett VM, säger Sarah Sjöström till TT.

Hon menar dock att det inte ska vara någon fara för fortsättningen för de två simmerskorna.

– Men ni behöver inte vara oroliga, de kommer nog att få simma nästa mästerskap. Man behöver inte göra det så dramatiskt, jag tycker det är tråkigt att de inte får vara med på VM. Men jag tror att det kommer att lösa sig.

LÄS OCKSÅ: Inget ökat sponsorintresse för Jennie Johansson – trots VM-guldet: "Det har varit trögt"

Glädjetårar i familjen Johansson efter guldet

Mer läsning

Annons