Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silverregn över Dalarna

Annons

Helgen i Torsby har troligen gjort de många föräldrar och ledare som ägnat sig åt vallning en aning gråhårigare. För svårighetsgraden beträffande vallningen var genomgående hög.
Konstsnö blandat med naturlig vara samt en mängd plusgrader i luften innebar för de allra flesta klister under skidorna. Inte alla lyckades få fäste i de tuffa uppförsbackarna vid Valbergets skidstadion.
Stafetterna under söndagen blev, som vanligt när det handlar om ungdomsidrott, rafflande och ovissa.
Damerna (15-16), eller snarare tjejerna, körde 3x5 kilometer i klassisk stil. Hemmaklubben SK Bore hade stora förhoppningar på seger eftersom klubben hade placerat USM-drottningen Anna Simberg (lägg det namnet på minnet) på slutsträckan.
Men i första hand fick man konkurrens av Borlänge-klubben Domnarvets GoIF, där Maria Görlin på startsträckan och framför allt Sara Eriksson på den andra bäddat bra för avslutande Carolin Theander.
– Det var tätt hela tiden, men jag försökte ligga i uppför och det var en bra förstasträcka, tyckte Maria om hennes egen insats.
Sara Eriksson, blott 14 år, imponerade stort på andrasträckan när hon förde upp Domnarvet i ledning.
– Jo, det gick väl rätt bra, sa Sara blygsamt.
Domnarvet ledde klart när sista sträckan tog sin början. Men bakom jagade SK Bores Anna Simberg frenetiskt. Och det tog inte lång stund förrän hon hade fört upp hemmaklubben i ledning.
Nu gällde det för Carolin Theander att försöka bärga silvret. Och visst klarade hon det, även om Årsundas Annika Löfström kom nära till slut.
– Det här var jätteroligt. Vi hade hoppats på en bra placering, men inte trodde vi på silver, menade tjejerna efteråt.
Carolin Theander hyllades av sina lagkamrater efteråt. Men själv valde hon att hylla SK Bores SM-drottning Anna Simberg.
– Anna är alltid Anna. Henne går det inte att slå, hon åker som en gudinna. Men jag är nöjd med mitt lopp.
I herrstafetten segrade Stockviks SF efter en hård kamp med Älvdalens IF.
Inför slutsträckan var det nästan helt jämnt. Älvdalens Patrik Norell hade dock några meter fram till ledande Anders Jonsson från Stockvik. Norell jagade ikapp, men när spurten väl drogs upp, kunde han inte svara Stockvikskillen.
– Jag försökte verkligen, men orkade helt enkelt inte. Vi får vara nöjda ändå, silver är inte så illa, menade Patrik.
Niklas Danielsson hade dessförinnan tagit hand om förstasträckan och Joachim Fornstedt den andra.
Joachim var på förhand det svagaste kortet i Älvdalens lag, men han höjde sig rejält när det vankades stafett.
– Ja, det gick rätt så bra. Jag är jätteglad, det här är det största jag gjort inom skidåkningen, skrattade Joachim.
Under lördagen kördes sprintloppen vid USM i Torsby. Där blev det två medaljer till Dalarna. Korsnäs Marie Jonsson körde glädjestrålande hem bronset i D15 medan Domnarvets Maria Görlin gjorde detsamma i D16.
– Det trodde jag inte på förhand. Men det kändes bättre och bättre efter varje lopp och i finalen var det bara att köra på, menade Maria.
Sprinten avgjordes i form av tidskval och därefter kvarts- och semifinaler innan fyra åkare möttes i den avgörande finalen.

ANDERS BYSTRÖM

Mer läsning

Annons