Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silvermamman

Annons

Håll med om en sak: Visst är det imponerande, att vid 32 års ålder, få sitt stora internationella genombrott efter nästan ett års uppehåll.

- Det är många som kommer fram vid tävlingar och tycker att det är roligt att jag har kommit tillbaka så starkt, med tanke på min ålder, berättar Karolina.

För två år sedan upplevde Karolina A Höjsgaard sin värsta motgång någonsin, när hon petades ur den svenska VM-truppen. Hon funderade på att lägga av och orienteringen blev en bisak för ett tag.

Ett år senare är hon nu tillbaka på allvar igen efter graviditeten. Den här gången i ännu bättre form.

Förklaring?

- Rent fysiskt är jag starkare, fast jag tränar mindre. Det gäller istället att träna på rätt sätt. Efter födseln av Oscar har jag blivit lugnare och mer stabil.

- Det har påverkat mig positivt i mitt sätt att orientera. Men självklart är jag förvånad över att jag har blivit så mycket bättre, säger hon.

Två VM-silver blev det alltså, i stafett och långdistans, i Schweiz. Vilket som väger tyngst gör Karolina ingen hemlighet av.

- Helt klart det individuella. Det var en otroligt skön revansch för petningen senast. Det var känslan: Nu fick han allt se vad jag går för.

- Det loppet sprang jag helt prickfritt. Skillnaden var bara att schweiziskan Simone Luder gjorde det ännu bättre, säger Karolina.

Nuvarande förbundskaptenen, Marita Skogum, är en som betytt väldigt mycket för "Karro".

- Hon vet absolut vad som krävs där uppe i toppen. Hon får en att tro på sig själv. Det är oerhört viktigt med självförtroendet.

- Min säsong började bra redan vid Nordiska Mästerskapen, och sedan har det bara fortsatt. Det är viktigt med en bra start, poängterar Karro.

Karolinas säsong hittills har varit smått fantastisk.

Eller vad sägs om:

4 2 VM-silver

4 1 NM-silver

4 1 SM-guld

4 Seger i elitserien

4 En andra plats i O-ringen.

- O-ringen var den enda plumpen. Där slarvade jag bort segern. Jag grämer mig fortfarande lite över det, eftersom jag redan har kommit tvåa en gång, säger "Karro".

Nästa mål är SM, som går i Karlstad i september.

- Just nu känns det lite avslaget och svårt att ladda om, eftersom jag nyss har kommit hem från VM. Men jag kommer att satsa på det, avslöjar Karolina.

Ser man bara till årets säsong, så är Karro tvåa i världen på damsidan efter Simone Luder.

- Det är naturligtvis jättebra. Men på Världsrankingen räknar man över två år och där är jag med på "topp-tio".

Med andra ord så blir det satsning i ett år till - minst. VM går i Sverige kommande år.

- Ett år till blir det. Sedan får vi se. Nu när jag börjar jobba igen, blir det ju ännu tuffare att hinna med allt. Men skam den som ger sig, avrundar Karolina Arewång-Höjsgaard.

ANDERS GRANLUND

Mer läsning

Annons