Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siktar mot stjärnorna?

Annons

IFK Moras Elin Ek är naturligtvis Dalarnas största medaljhopp i SM. Det skulle förvåna om inte fjolårets trefaldiga svenska mästarinna är med och slåss om de ädlaste medaljerna på samtliga distanser. I fjol deltog hon på 30 kilometer, jaktstart och sprint - och vann alla tre.

Men bakom henne finns det flera dalatjejer som en "bra dag" kan vara med och slåss om medaljer. En av dem är Vansbro AIK:s Anna-Karin Strömstedt, en av Rymdgatans "varelser", som tidigare hade Vasaloppssegraren Daniel Tynell som närmaste granne.

- Men jag är osäker på formen, säger Anna-Karin.

- Jag hade en mycket positiv start på säsongen. Sen drabbades jag av några förkylningar och tappade formen. Därefter har det gått upp och ner för mig.

Glädje och besvikelse har också varvats. Inför U23-VM deltog Anna-Karin i kvaltävlingarna - och tyckte nog att hon klarade sig så bra att hon borde ha blivit uttagen till U23-VM. Men förbundskaptenen tyckte annat. Anna-Karin blev bara reserv. Hon hade varit för ojämn tidigare under säsongen.

- Men sen fick jag ju chansen i alla fall. Hanna Forsberg blev sjuk - och jag fick med kort varsel hoppa in, säger Anna-Karin.

Mycket kort varsel, får man nog konstatera. En skidledare fick jaga kapp henne ute i träningsspåren, och tala om för henne att det var dags att packa - hon skulle till USA.

- Det var en kul resa. Och resultatmässigt får jag också vara nöjd. Jag blev sexa på 15 kilometer masstart och sjua i sprinten. Det är väl fullt godkänt i ett VM?

Efter U23-VM har Anna-Karin tränat på.

- Men jag har faktiskt inte en aning var jag står i dag. Jag hoppas att jag kan få en formtopp till SM, eller att jag får det under SM-veckan. Jag kommer att köra allt - utom stafetterna, säger hon.

Som ensam tävlande för en klubb är det svårt att få ihop ett stafettlag. En av nackdelarna med en liten klubb.

- Även om jag fick mamma att åka en sträcka, saknar vi en tredje tjej, skämtar Anna-Karin och skrattar glatt.

Största chanserna har hon enligt egen uppfattning på 30 kilometer och sprint.

- De två lopp som går i fri stil. Men jag tror att det nog blir rätt så öppet i de flesta loppen. Det är många tjejer som "åkt berg- och dalbana" i formen i år.

SM blir sista tävlingarna för säsongen för Anna-Karin. Men redan nu har hon beslutat sig för en fortsättning.

- Det har inte känts jätteroligt hela tiden. Men jag har fått pröva på vad som behövs för att vara med i toppen, och jag ger skidorna chansen minst ett år till. Jag bor kvar här i Borlänge, där skidhögskolan finns, och fortsätter att tävla för Vansbro AIK. Trots att det är en liten klubb, säger Anna-Karin.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons