Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex förare direktnominerade till finalen

Annons

u Två svenska åkare eller sex direktnominerade till årets SM-final?

I höstas bestämdes att det skulle vara två. Men nu har Svemos isracingkommitté nominerat sex förare direkt till finalen.

Vilket har väckt en del upprörda känslor i gästboken till isracingens egen hemsida. Där det till och med talas om bojkott från en del förares sida.

- Det är inte så enkelt att göra det här på ett bra sätt, konstaterar Erik Stenlund som är ansvarig för isracingen i Sverige.

- Men det gäller att försöka hålla en viss status på SM-finalen, tillägger han.

Därför har han direktnominerat bland annat de förare som kvalat in till VM-semifinalen, Ulf Engenström, Mikael Persson och Tommy Björklin.

Sedan tidigare var det bestämt att världsmästaren Posa Serenius och Stefan Svensson skulle ingå i SM-startfältet utan att behöva kvala. Dessutom återfinns Ola Westlund bland de nominerade.

- Åker man en VM-semifinal är man också kvalificerad för en SM-final.

- Problemet är att vi inte har 200 förare utan bara 30, och att kvalitén är dålig längre ned i ledet, konstaterar Erik Stenlund.

Vilka som ska få de fyra återstående platserna, och de två reservplatserna till SM-finalen den 21 mars på Studenternas i Uppsala, avgörs vid ett kval i Morgongåva den 16 februari.

Nu hör det till saken att både Mikael Persson och Tommy Björklin just nu är skadade. Vad gäller Björklin, som drabbades av ett komplicerat armbrott i NM i Finland, så är han inte att räkna med i SM.

- Kan de skadade förarna inte åka så kommer det förstås upp killar underifrån som får åka finalen, säger Erik Stenlund.

I år är det första gången som SM-finalen är öppen. Det betyder att det finns plats för sex utländska förare som är kontrakterade. Österrikaren Franz Zorn hör till dem och han får sällskap av bland andra två finländare och två ryssar.

När det gäller kvalet till SM i Morgongåva så är 17 av de 18 åkarna uttagna. Bland dem återfinns Hökarnas Peter Koij.

BENGT KARLSSON

Mer läsning

Annons