Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seriens sämsta backar

Annons

Lägger man ihop spelarnas poängsumma i varje lag och sedan gör samma sak med försvarsspelarna, går det att få fram en procentsats för hur stor del av poängen som görs av de sistnämnda.

I Leksand bidrar backarna med mindre än 20 procent av poängskapandet. I Mora är siffran över 30 och med det för tillfället bäst i elitserien.

Vad det beror på och vad det innebär, är svåra frågor att besvara, det tycker i alla fall Leksandsbacken Stefan Bemström, som själv gjort sex poäng och därmed är näst bäst bland försvararna.

- En faktor är att vi tillbringat mycket tid i egen zon. På det sättet har man inte samma till- fällen att följa med i anfall. Målsättningen är att få med backarna så mycket som möjligt i spelet, men vi har inte riktigt lyckats och det får väl ses som en kritik mot oss.

- Om det gått troll och man tagit få poäng så blir man lite passiv. Och vi hade det ju tungt i början.

Men Timrå ligger ju högt upp i den här statistiken, trots att de är tia i tabellen.

- Ja, jag vet inte om jag har någon självklar teori om varför det är på det viset. Antalet mål i power-play kanske är en anledning, där spelar man ju mer med backarna. Och där har vi ingen hög siffra.

- Men vi skulle gärna vilja ha högre procent i den här statistiken. Man ska ju spela anfallsspel med fem spelare och försvar med fem spelare.

Enligt Sportbladet har laget dessutom gjort minst mål i snitt per match - i elitseriens historia. Något som Stefan Bemström fnyser lätt åt.

- Personligen struntar jag i hur många mål vi gör, bara vi vinner matchen. Vi kan vinna med 1-0 lika gärna som 5-4. Det är ju ändå poängen som räknas.

Hur mycket av det här handlar om självförtroende?

- Det mesta bygger på själv- förtroende. Som lag har man en "gameplan" och den kanske man kommer ur om man har dåligt självförtroende.

Vilken är Leksands styrka?

- Vi ger aldrig upp. Alla i laget tror hela tiden att vi ska vinna matcherna, oavsett vad som hänt tidigare.

Svagheterna då?

- Vi har gått ner oss i många tredjeperioder. Det har blivit väldigt mycket oavgjort, när vi lett matcherna. Där har vi kanske förlorat tio-tolv poäng.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons