Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ser OS med tunnelseende

Annons

Tommy Höglund är skidskytten från Lima, som deltog i Sarajevo OS 1984.

- Då var jag borta i en månad på uppladdningsläger och fick sedan tävla i totalt 20 minuter, minns han.

Tommy blev sedan förbundskapten för olika delar av landslaget fram till 1995. Därefter har hans haft olika förtroendeuppdrag inom internationella skidskytteförbundet, bland annat som ansvarig för olika världscuptävlingar.

Till vardags bor han i Mora och är tävlingsansvarig för Vasaloppet.

Det var en kort presentation av mannen som nu finns på plats i San Sicario och tejpar bort logotyper.

Det handlar helt enkelt om att Tommy är en av fyra assistenter till den som är ytterst ansvarig för skidskyttetävlingarna i detta OS.

- Min uppgift är kontrollera att de aktiva har regelrätta utrustningar. Det handlar om alltifrån att gevären håller måtten till att de har tillåtna logotyper på tävlingskläderna. Det är ju hårdare regler för sådant på OS än i världscupen.

Det är därför som Tommy Höglund tävling efter tävling ställer sig i den tunnel, som leder in på tävlingsarenan och kontrollerar att alla som passerar har tillåtna kläder. I samband med de första tävlingarna fick han ofta använda silvertejpen.

- De som är medaljaspiranter har kontroll på detta. Det är deltagarna från mindre etablerade skidskyttenationer som brukar ha problem med detta, säger Tommy.

Så det innebär alltså att han inte får se några tävlingar i detta OS?

- Jo, jag brukar hinna in på stadion och se slutet på loppen. Sedan har jag sett damernas störtlopp, som ju går intill skidskyttestadion samt någon längdskidtävling. Jag såg också hockeymatchen mellan Sverige och Ryssland. Men jösses vad dåligt Sverige spelade.

Men snart lämnar Tommy Höglund detta OS i förtid. Det är snart dags för Vasaloppsveckan och då måste han naturligtvis vara på hemmaplan. Han har ansvaret för att världscuptävlingarna ska flyta på bra parallellt med Vasaloppet.

- Det kommer att gå bra att jag nu lämnar OS. Nu vet de aktiva vad som gäller så det ska inte bli några problem för arrangörerna här i Italien. Nu är det viktigare att jag finns på plats i Mora, säger Tommy.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons