Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seglare + kanotister = sant

Annons

För att tala klarspråk, Ludvika Segelsällskap har flyttat sin verksamhet och delar av sina pinaler till Ludvika Paddlarklubbs suveränt placerade kanothus, vid Väsmans strand intill Stri.

Företrädare för båda klubbarna tror mycket på ett samutnyttjande av lokalerna och redan ligger segelsällskapets jollar förtöjda vid bryggor som klubben i helgen drog dit från tidigare seglarcentrumet Sjöstugan.

- Sjöstugan är ouppvärmd och saknar belysning och andra faciliteter. Det är helt enkelt opraktiskt att hålla till där och sedan ligger den långt in i en vik, när vi kan hålla till här är det lättare att snabbt segla ut och hitta bra vindar, säger Torkel Berg, ordförande för segelsällskapets ungdomssektion.

Det var i vintras som Hans Johansson, ordförande för segelsällskapet, tog kontakt med folk i paddlarklubben för att höra om det fanns möjlighet att samutnyttja lokaler och läge vid Kanothuset.

- Vi tyckte det lät spännande med två små föreningar som kan samverka, säger paddlarklubbbens ordförande Magnus Ström.

Hans Johansson berättar att idén om att flytta segelsällskapets verksamhet har funnits i 30 år och med jämna mellanrum kommit upp till diskussion.

- Så i vintras tyckte jag det var dags, vi började prata med varandra och sedan var vi med på paddlarklubbens årsmöte i februari. Efter det har vi haft ytterligare ett par träffar.

Nu tycks samarbetet vara möjligt att fördjupa ytterligare, redan diskuteras ett utbyte över gränserna vid de båda föreningarnas sommarskolor i juni.

- Nog ska det på något vis bli så att deltagarna i kanotskolan ska få prova på segling och tvärtom, säger Magnus Ström.

Paddlarklubben har ända sedan den några hundra meter långa flytten av Kanothuset för sju-åtta år sedan jobbat med att få lokalerna i gott skick. I nuläget finns, förutom förvaringsutrymmen för kanoter och utrustning, träningslokal, omklädningsrum och kansli i byggnaden.

- Sedan är vi på gång med duschar och toaletter. Nu hoppas vi få hjälp av seglarna med att bygga klart detta och sedan kan vi använda lokalerna tillsammans, säger Magnus Ström och får omedelbart nickanden från de närvarande seglarna.

Det mesta tycks positivt, även om det för seglarnas del blir något av ett liv i kappsäck detta premiärår vid Kanothuset.

- Vi kommer att ha kvar Sjöstugan för vinterförvaring och så har vi fått ta hit en container för att ha utrustning i under sommaren. Vi hoppas så småningom kunna bygga en sjöbod till våra grejor här vid Kanothuset, säger Torkel Berg.

De båda föreningarna har ett 80-tal medlemmar vardera, nu finns hopp om att samarbetet ska leda till att fler lockas in i verksamheten. Inte minst via möjligheten att i framtiden kunna prova två vattensporter på ett och samma ställe.

- Nu ska vi prova det här i år och sedan får vi se hur det fungerar, säger Torkel Berg.

Men nog ser det lovande ut för det nyfunna paret.

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons