Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seglar-VM för Moratjejer

Annons

- Vår målsättningen är att försöka vara bland de sex som får åka till VM, säger en optimistisk Marie Gunnerås.

Men hon betonar att det finns ett ekonomiskt problem som tyvärr ligger och lurar i bakgrunden.

- I dagsläget lutar det åt att det blir alldeles för dyrt för oss att åka till VM i Australien. Problemet är att vi själva får stå för alla kostnader i samband med en sådan resa.

Kvalificeringen till VM är uppdelad i fyra kvaltävlingar.

Och hittills har Moratjejerna avverkat två deltävlingar med lysande resultat.

Den inledande tävlingen i Hudiksvall vann de sammanlagt och likadant blev resultatet i mitten på juni, när VM-kvaltävlingen avgjordes i Mora.

Kvaltävlingen i Mora som arrangerades av Mora segelsällskap hade lockat tolv startande Mirrorjollar, samt ett 50-tal seglare, coachande familjemedlemmar och funktionärer från hela landet. Helgens seglingar avslutades med att Marie och Annas jolle Calliope blev segrande båt.

I fjol deltog Marie och Anna med sin Mirrorjolle i VM på Irland. Konkurrensen var stenhård och trots att de placerade sig på en andra plats bland båtarna med kvinnlig besättning, så hamnade de på en undanskymd 59:e plats av 93 startande.

- Vi var mycket missnöjda med den placeringen. Men det är stor konkurrens i klassen Mirrorjolle under VM, bland annat ställer England och Irland upp med flera bra båtar, berättar Marie.

Internationellt är klassen Mirrorjolle mer utbredd än i Sverige. Seglarintresset för båten är som störst i England och Irland, samt Australien.

Klassen grundar sig på ett mixat manskap på två personer och seglingarna genomförs på olika banor, där det är flera bojar som ska rundas.

- Starten är viktig, samt att vara skärpt hela tiden under tävlingen. Anna och jag kompletterar varann bra. Jag sitter vid rodret och hon hjälper till med bland annat flera moment som har att göra med seglen, säger Marie.

Nästa VM-kvaltävling blir den 5-7 juli i Östersund och drygt två månader, i månadsskiftet augusti och september, avslutas kvalseglingen med en tävling i Strängnäs.

- Östersund har flera bra seglare, så det blir säkert en tuff tävling i Jämtland. Vi har stärkts av våra tidigare segrar och siktar givetvis att komma så högt som möjligt i prislistan, berättar en förhoppningsfull Marie Gunnersås.

PETER SVENSSON

Mer läsning

Annons