Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seger för Östberg i ny gren

Annons

Sedan en nedtränad Elin Ek på sluttampen fått ge sig mot OS-ratade Antonina Ordina, slog nämligen Falun-Borlänges Fredrik Östberg till med seger i herrarnas mer B-betonade lopp.

Förutom att alla de bästa åkarna var världscupsupptagna, så hade ytterligare några av seger-aspiranterna tvingats lämna återbud.

Men Fredrik behöver inte skämmas över segern för den skull. Nu fick han ljuvlig revansch på fyra av de åkare som var snabbare än honom vid Jaktstarts-SM för en dryg vecka sen.

- Härligt. Det är alltid lika roligt att vinna. Nu ska Michael få en match på kortdistans-SM i Åsarna på lördag, lovade Fredrik, som sen, precis som damsegrarinnan, kommer att se vad han kan göra i långloppsvärldscupen.

Både Elin och Fredrik tog ledningen vid den gemensamma starten. Men ute på andra delen av den inledande åkningen, för damerna handlade det om 2x5 km medan herrarna hade att avverka 2x7,5 km, fick de se sig passerade av flera åkare.

Elin gick in i depån för att byta skidor och stavar som tredje åkare. I damklassen hade Antonina skaffat sig en knapp ledning, bara sekunder före Emelie Öhrstig och Elin.

Ett försprång som Elin snabbt tog in, för att sen göra Antonina sällskap.

- Tyvärr hade hon bättre glid, eller också var det jag som inte orkade trycka på ordentligt på de flacka partierna, konstaterade Elin, som tvärtemot de två segrarna tyckte att man kan vara utan den nya grenen.

- Varför ska man åka klassiskt i skatepjäxor. Att göra tvärt om är ju inte heller någon höjdare, menade Elin, som liksom så gott som alla åkarna valde att inte byta pjäxor mellan åksätten.

Något man kan förstå. Ett pjäxbyte tappar man ytterligare 30-talet sekunder på. Något som är svårt att ta igen i åkningen. Utan pjäxbyte tog åkarna mellan sex och åtta sekunder på sig att byta stavar och skidor.

I herrtävlingen stakade Arvikas Martin Larsson ifrån uppvaktningen på den andra av de två klassiska varven. Men de drygt tjugo sekundernas ledning till tvåan Johan Olsson från Åsarna, krympte stadigt i den avslutande, och publiken ställde in sig på en spurtstrid om segern mellan de två åkarna.

Men när åkarna dök upp i Hudiksvalls skidstadion, var det Fredrik Östberg som hade kopplat greppet.

- Han kom som skjuten ur en kanon, suckade Olsson, som nu fick nöja sig med andraplatsen.

- Det gick riktigt bra. Hade bakhalt på den inledande klassiska åkningen och kom efter lite väl mycket. Men när jag sen väl hittade rytmen i fristilsåkningen så gick det av bara farten. Att jag dessutom hade riktigt bra skidor gjorde inte saken sämre, sade segerherren, sen han jublande åkt över mållinjen.

PER NYLANDER

Mer läsning

Annons