Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scotts nya karriär

Annons

Sedan en månad tillbaka har han börjat en ny yrkesbana, som behandlingsassistent på ett behandlingshem för flickor.

Förra hösten skrevs det sista kapitlet i George Scotts boxningshistoria. Efter en omdiskuterad förlust mot hemmaboxaren Gianluca Branco reste han till Thailand. I sju veckor funderade han på sin framtid, som boxare, pappa och inte minst människa.

Hemma i Sverige påbörjade han en utbildning till behandlingsassistent.

Vid 35 års ålder hade tiden kommit ifatt honom som boxare. De matcher som utspelar sig kring det åldersstrecket och framåt sätter alltid sina spår. Men trots att ekonomin inte var den bästa, blev det aldrig aktuellt med några "försörjningsmatcher".

- Jag tycker själv att jag boxat förståndigt. Se på mitt ansikte, vem kan tro att jag boxat i 20 år, säger George Scott.

Åtta av boxningsåren utspelade sig i USA, världens hårdaste boxningsmiljö. I en tuff miljö, där bara den starkaste, både fysiskt och psykiskt överlever klarade sig Georg Scott.

- Jag träffade Marvin Hagler, Sugar Ray Leonard och har åkt limosine med Muhammad Ali. Jag har promenerat med honom i Miamis fattiga kvarter. Upplevelser som jag alltid kommer att ha med mig genom livet.

Efter den olympiska silvermedaljen öppnade sig en möjlighet till de stora matcherna och de stora pengarna. Att försöka vårda talangen och utveckla den i Sverige gick inte. Boxningsförbudet gjorde att George Scott, som första svensk efter Ingemar Johansson, blev proffs i USA.

- Det känns som jag var med och bröt en barriär. Men helst av allt hade jag utövat min sport i Sverige. Jag satsade allt på att träna och förbereda mig inför matcherna, säger han.

- Det ekonomiska skötte min rådgivare, men minst hälften av pengarna jag tjänade försvann. De unga boxare som numera söker sig utomlands har nog lärt läxan.

Nu tycks det som om boxningsförbudet i Sverige är på väg att hävas. Ett förbud som George Scott ställer sig frågande till:

- I vårt land finns det ändå en idrott som heter K 1. Utövarna får sparka varandra i huvudet, sparka varandra på smalbenen samtidigt som de boxas. Det är något som myndigheterna tillåter. Men proffsboxning tillåts inte. Nu tycks det vara en förändring på gång, och det är bra.

- Den gångna veckan har vi

på tv sett hockeymatcher där spelarna pucklar på varandra ordentligt. De slår ned varandra bakifrån, tappar medvetandet, får hjärnskakningar och så vidare.

- Boxare är förberedda på

att ta smällarna. Blir någon knockad, måste han vila i flera månader.

Det var i USA som George Scott fick ta emot de värsta smällarna som människa. Rådgivare, promotors, managers och advokater ställde upp och hjälpte till i dansen kring miljonerna. När pengarna strömmade in på det Scottska bankkontot fanns rådgivarna på plats. Men när det gällde striden om ett kontrakt med en trilskande manager, fanns de inte kvar.

- Det var ett oerhört svek. Visst handlade det också om pengar, men de tänkte bara på sig själva. Då var jag inne i en fruktansvärd cirkus, säger han.

Livet i rampljuset har George Scott lämnat bakom sig. Nu väntar nya utmaningar i jobbet som behandlingsassistent i Vikmanshyttan. Jobb i en liten bruksort, långt borta från storstadens puls, är något han trivs med. I konkurrens med över 100 sökande, med meriter utöver det vanliga, fick han jobbet.

Det var behandlingshemmets föreståndare Gunnar Ahlin, som också jobbar på Sundbo ungdomshem, som fick kontakt med George Scott. I Sundbo jobbade George som vikarie, en tjänst som han fick efter utbildningen till behandlingsassistent.

I Vikmanshyttan, där han fått fast anställning, handlar det om att möta unga flickor som har haft det svårt i livet.

Med hjälp av en speciell pedagogik, där flickorna deltar i social träning där det bland annat går ut på att behärska sin ilska och upphetsning.

- Jag trivs med mitt jobb, säger Georg Scott, och framför allt med flickorna.

Att få vara med och förmedla känslor, upplevelser och samtidigt bidra till att flickorna får en bra tillvaro i Vikmanshyttan, är viktigt i George Scotts nya liv.

- Att arbeta två dygn och sedan vara ledig med familjen i Uppsala i fyra dygn är utmärkt.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons