Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schweizisk satsning

Annons

I slutet av 90-talet spelade Johan i elitlaget Bern och i fjol återvände han till alplandet som tränare.

UST från Fribourg, i den andra ligan, blev hans klubbadress, men bara under ett år.

- Vi var nära att gå upp i högsta serien och jag hade ett kontraktsförslag med klubben, men valde att gå till Köniz, berättar han.

Johan har skrivit på ett treårskontrakt med Köniz. En klubb som i fjol slutade sexa i den schweiziska ligan och som har en schweizisk cupseger som den största meriten.

- Men jag har satt som mål att vi inom tre år ska bli schweiziska mästare. Det finns stor potential i det här laget.

Laget är väldigt ungt, med en medelålder på 21-22 år, och med till träningslägret i Falun finns 24 spelare, varav åtta är nyförvärv.

Ett av nyförvärven är Örebrokillen Christoffer Pergelius, som bland annat gjort en landskamp för Sverige.

- Vi har ett bra lag redan nu med bland annat fyra landslagsspelare. Jag tror att vi kan överraska redan den här säsongen.

På träningslägret i Falun blir det förutom träningar och träningsmatcher en del kulturella inslag som besök i Falu gruva.

- Dessutom tänkte jag visa dem runt i Falun med omnejd. Jag är stolt över Falun och det är roligt att visa dem hur det ser ut där jag är uppväxt.

Träningsmatchandet började i måndags, när laget förlorade med 4-2 mot IBF Falun. I tisdags spelade Köniz 4-4 mot hårdsatsande division I-laget Alba.

- Tränaren i Alba, René Berliat, är den förste schweiziske tränaren i Sverige och han tränade just Köniz i en sex-sju år innan han stack till Sverige.

Sista träningsmatchen spelades i går kväll mot Borlänge och slutade 3-2 till BSK.

Hur bra skulle Köniz klara sig i den svenska elitserien?

- Vi kanske skulle kunna slå de svenska topplagen i några enstaka matcher, men i en serie är vi sämre. Vi håller väl samma klass som ett svenskt topplag i division I.

Köniz är dock en mycket seriöst satsande, klubb med junior- och ungdomslag i alla åldrar, något som inte är allt för vanligt i Schweiz.

- Dessutom satsar klubben mycket på interna tränarutbildningar, men som svensk tränare tycker man ändå att det är en hel del som fattas, säger Johan, som även jobbar 80 procent som dataansvarig för ett företag.

Johans sambo Kattis Henniger, med ett förflutet som elitspelare i IBF Falun, följde också med honom till Schweiz och spelar den här säsongen med Bern Capitals i den högsta ligan.

- Kattis bytte också upp sig från UST och jag tror hon går mot en bra säsong. Hon har tränat hårt under sommaren.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons