Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätter männen på plats

Annons

Kvartetten är färgstark och har vid flertalet tillfällen bidragit till att lyfta fram dalatravet på Sverigekartan. "Leading Lady" i dagsläget är Lisa Österlund, som har en så kallad A3-licens. En ren tränarlicens som ytterligare 19 i landet har. Lisa kör således inte själv men när det gäller att svinga sig upp på kuskbocken, har Lisa bästa tänkbara support av framgångsrike drivern och tillika sambon, Fredrik Pedersen.

Ett fruktbart samarbete, inne på sin fjärde säsong, som redan fostrat stjärnhästar som Jamille och kallblodsesset Spännar Anders.

Lisas stallresultat i inkörda pengar och segrar har fått till följd att team Österlund rekordsnabbt parkerat i toppen av dalatränarnas interna topplista.

- Det har börjat bra även i år. Vi har några fina treåringar i stallet och förhoppningsvis kommer någon av dem att synas lite extra under säsongen, säger Lisa och fortsätter:

- Bäst till på förhand ligger annars Spännar Anders, vars stora mål i år är kallblodsderbyt.

Tuffa Anna-Lena Ljunggren drog i unga år till USA för att jobba med travhästar.

- Som ung tjej jobbade jag med hästar hos stall Slugas (familjen Arnesson) i Orsa. Hans Strömberg var deras privattränare och när han berättade om sin USA-tid blev jag nyfiken och drog, berättar Anna-Lena.

Hon blev USA trogen i 18 år.

Tiden hann dock ikapp även Anna-Lena och kärleken till moderjorden blev för stark. I dag är Anna-Lena inne på sitt tredje år som proffstränare på Rättvikstravet.

- Kul att cirkeln nu är sluten. Den första mars öppnar jag en filial på Rättvikstravet, en åtgärd som jag hoppas ska ge nytt hästmaterial, avslöjar hon vidare.

Anna-Lena har medvetet jobbat med ett litet stallmaterial. Framgångarna har varit sensationellt bra. Travsäsongen 2001 korades hon till "Årets komet" efter storloppsseger med Dala-Järnahästen Fortune Ado.

- Fortune Ado hade ett misslyckat år i fjol och nu tränas hon av Stig H Johansson, berättar Anna-Lena och avrundar med:

- Så är det inom travet. Hästar kommer och går. Det är bara att ta nya tag, för sett till segerprocenten över stallets hästar kan jag inte vara annat än nöjd.

Christina Erlandsson tog ut sin proffslicens 1994. Hennes segerantal är uppe i godkända 82 stycken, men den stora och ack så betydelsefulla företeelsen, att få fram en stjärnhäst, väntar Christina fortfarande på.

- Löwgårdens Wilma är den senaste jag fostrat med stjärnstatus. Hon noterade fina tiden 15,6 redan i fjärde starten för mig. Tyvärr såldes hon sedan till en hästägare i Skåne, berättar Christina.

Spenderino är en annan bra häst som givit Christina flertalet segrar.

Christina - född in i travet.

- Jag växte upp på samma gård som min farbror, Eivin Erlandsson, huserade. Min pappa, Stig, var en glad amatör och mitt val att börja med travhästar var liksom förutbestämt, utvecklar Christina och skrattar gott.

Erlandsson har 14 hästar i träning. Stallets årsbrutto brukar lika runt 300 000 kronor och segerantalet runt de tio.

- Siffror jag gärna ser förbättras, kommenterar Christina som i treåriga kallblodsstoet Smedsmyrans Funny ser en potentiellt bra unghäst.

- Hon startar före sommaren, meddelar hon.

Håll ögonen öppna.

Född in i travsporten är även framfusiga Kajsa Frick. Med en pappa, Leif Witasp, och morbror, Jim Frick, till travtränare var det liksom inget snack om saken.

I år tog hon ut proffslicensen.

Kajsa har under en rad av år visat att hon äger begåvningen som kusk. Nu är det upp till bevis som tränare.

- Jag börjar med sju hästar i träning, varav tre är i startbar ålder, berättar Kajsa.

Fyraårige National Anthem är mest framåt hittills. Han kan bli en PR-häst för Kajsa.

- "Nationalsången" vann redan i fjol som treåring. Han tränar bra och startar i mitten av februari och det vore kul om han blev en PR-häst, håller Kajsa med om.

Lisa, Anna-Lena, Christina och Kajsa. Fyra tuffa och målmedvetna brudar i en mansdominerad bransch. Alla med drivkraften att forma sina fyrbenta vänner till en vinnare!

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons