Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på halfpipe ska locka ännu fler

Annons

- I flera år nu har vi satsat hårt på vår "Dream"-verksamhet, där målet varit riktat mot ungdomarna. Nu tar vi nästa steg, och ser till att få en tävling som lockar landets bästa åkare. De som närmast ska/kan ta upp kampen med våra landslagsåkare, säger Fredrik Sterner, ansvarig för snowboard på Svenska Skidförbundet.

Swedish Trophy är även öppen för åkare från utlandet, och totalt kommer åkare från sju länder att finnas representerade i tävlingen.

- Norge har anmält 20 åkare, intresset är stort. På lördag kör vi dessutom årets SM i Tandådalen, och även den tävlingen kommer att vara öppen för de utländska åkarna, säger Fredrik Sterner.

Att få till en proffsig tävling som lockar de bästa åkarna har länge varit ett mål.

Nu är man där.

- Meningen är att Swedish Trophy på sikt ska bli en ledande tävling, men som också blir en språngbräda ut i Europa för våra åkare.

- Den svenske åkare som placerar sig bäst i helgens tävling, och som innehar den så kallade FIS-licensen, kommer att få köra en världscuptävling före jul. Det är hans pris, så att säga, säger Fredrik Sterner.

Swedish Trophy kommer att köras tre gånger under säsongen.

SM-tävlingen som körs nu på lördag, skulle ha avgjorts redan i april.

- Enda möjligheten att få in den var nu. Tyvärr är landslags-åkarna på läger i Nordamerika, men konkurrensen kommer ändå att vara bra, säger Fredrik Sterner,

Efter att halfpipe-sporten stagnerat under ett par år, sä är den nu på väg uppåt igen. Intresset bland åkarna ökar stadigt.

- Det känns bra, liksom att det nu finns piper att åka i på många olika ställen runt om i landet, säger Fredrik och räknar snabbt upp Tandådalen, Dundret, Åre, Leksand, Idre och Kläppen.

- Tandådalen är fortfarande nummer ett, men vi börjar att få en del bra piper även i övrigt. Men det finns mer att jobba med, slutar Fredrik Sterner.

Själv en gammal världscupsegrare i - just det - halfpipe.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons