Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säterledare fällda för skattebrott

Annons

Det var efter en revision hos ett bussbolag som klubben anlitat som skattemyndigheten beslutade om att även göra en revision hos Säters IF.

En skatterevisor, som vittnade vid rättegången, berättade att det fanns stående överföringar till ett hemligt konto. Det visade sig senare vara ett konto som föreningen hade för att slussa pengar till anställda spelare och tränare.

Skatterevisorn skrev brev till personer som fått pengar och frågade om anledningen till inkomsterna. Detta ledde senare till skönstaxering av mottagarna.

Revisorn krävde in kontrakten med tränarna, men föreningen hade inte skickat några avtal för 1998 och 1999 innan rättegången för två veckor sedan.

Resultatet av skattemyndighetens revision lämnades till åklagarkammaren i Falun. Det visade sig att pengar slussats till 13 personer som klubben borde ha betalat arbetsgivaravgifter för.

Enligt åklagaren var det sammanlagt 700 000 kronor målet handlade om.

Den högst betalde fick under 1998 en lön 108 000 kronor. Under 1999 betalade Säters IF ut 55 008 kronor till den högst betalde och 44 004 kronor till den näst högst avlönade. Andra fick varierande belopp mellan 35 000 och 10 000 kronor.

Två personer fick 33 330 kronor vardera under år 2000, en fick 20 000 kronor och en 4 500 under det året.

Falu tingsrätt säger i domen att det i princip är samma juridiska regler som gäller för ideella föreningar som för näringsverksamhet där styrelsen har ett företagaransvar.

Tingsrätten skriver: "I en ideell förening har styrelsen att svara för bokföringen och för uppgifter till skattemyndigheten"

Den 76-årige tidigare ordföranden döms för medhjälp till skattebrott och medhjälp till försvårande av skattekontroll till villkorlig dom och 50 dagsböter.

Hans 63-årige efterträdare döms för försvårande av skattekontroll till 80 dagsböter. Tingsrätten ogillade däremot åtalet mot 63-åringen för skattebrott.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons