Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säsongen slut för Svan

Annons

- Visst känns det lite trist, men det är inte mycket att göra åt, säger Per.

- Något mer tävlande i år blir det inte. Hur det blir i framtiden återstår att se. Det är ett stort frågetecken just nu. Kanske dyker det upp en ny möjlighet, kanske inte.

Att tillhöra rallyeliten i dag handlar inte bara om att vara en begåvad och skicklig rattartist. Det handlar lika mycket om att kunna marknadsföra sig och fixa de sponsorer och de pengar som behövs för att vara med. Och det handlar inte om några småslantar...

- Att skaffa en konkurrenskraftig bil kostar nog 600 000-700 000 kronor. Sedan kostar det nog lika mycket att kunna genomföra en säsong, uppskattar Per.

Bara att jaga dessa sponsorer är alltså snudd på ett heltidsjobb.

- Och det är inte lätt att hinna med när man har ett annat arbete att sköta. Jag har visserligen hjälp men det är svårt ändå, säger lantbrukare Svan.

Problemen för den flerfaldige svenske mästaren från Gagnef började när Opel, som han kört framgångsrikt för i många år, lade ner sin rallysatsning.

I vintras körde han en Mitshubishi i ett par tävlingar men den bilen är såld nu.

Facit då: En andraplats i Bergslagsrallyt och en bruten tävling i Vännäs.

Kan du komma tillbaka efter ett missat år?

- Jag har kört rally i 20 år occh aldrig missat en säsong tidigare. Det är jag nog ganska ensam om. Så nog tror jag vi kan komma tillbaka om vi får chansen.

- I de tävlingar vi kört hängde vi i alla fall med. Det hade varit svårare om vi blivit frånåkta. Så dyker det bara upp en möjlighet, så...

- Jag tror inte vi är helt bortglömda, säger Per.

Men framtiden på rallyvägarna är ändå som dessa just nu, ett stort krokigt frågetecken:

- Jag vet ingenting alls. Vi får som sagt vänta se hur det blir.

Vem vet? Någon dag står där kanske någon god fe med en stor påse pengar och en tävlingsbil till Per...

I Midnattssolsrallyt i Östersund finns bara fem förare från Dalarna med: Fredrik Andersson, Ludvika MS, Tobias Johansson, Ludvika MS, Christer Steen, Svärdsjö MK, Stig Björkman, Borlänge MK, och Håkan Blomström, Horndals MK.

Christer Steen från Svärdsjö kommer till start i sin Vauxhall Corsa, grupp F1. Han körde in på en tredjeplats när han första gången tävlade med bilen i Sydsvenska rallyt.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons