Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara - en rekordtjej

Annons

Sara var enda deltagande tjejen i tävlingen, och valde att inte banta ner sig i sin vanliga klass 53 kilo. Rekorden noterades alltså i viktklassen 58 kilo.

Tidigare 20 rekord har hon noterat i de för henne vanligare klasserna 48 och 53 kilo.

- Min normala vikt är egentligen 55 kilo, berättar Sara. Då är det lagom att banta ner sig till 53 kilo inför tävlingarna.

Men nu är det kanske slut på rekordslakten för Sara. I och med nyår tävlar hon som senior. Och i klassen 53 kilo är rekorden tuffa.

- Maria Bohm, som tävlade i den klassen tidigare, var mycket duktig och har satt rekord som jag inte kommer i närheten av ännu, säger Sara.

Ett alternativ är förstås att dra på sig täckjacka, täckbyxor och mössa och sätta sig i bastun. Klassen 48 kilo har nämligen betydligt mänskligare rekord.

- 47 i ryck och 65 i stöt tror jag, säger Sara, som själv har personligt med 55 i ryck och 70 i stöt. Men troligen kommer jag väl att tävla i 53 kilo. Det viktiga är ju inte att sätta rekord.

Sara är lite tveksam till hur det ska bli tävlingsmässigt det närmaste året.

- Jag har problem med knäna, säger hon. Kanske måste jag hålla igen med tävlandet, så jag slipper ha så ont.

Sara är mycket träningsvillig. Sex dagar i veckan lyfter hon, och ibland flera pass per dag.

- Det är tur att jag har min tränare (Patric Bettembourg), säger Sara. Fanns inte han, skulle jag nog ha lyft sönder mig för länge sedan. Nu säger han stopp emellanåt, och det är väl tur det.

Sara hör till dem som redan är klara att deltaga vid SM i tyngdlyftning, som Falu AK och Mockfjärds AK arrangerar gemensamt på Lugnet 23-24 februari.

- Jag har gjort 122 sammanlagt. Kvalgränsen är 117 kilo. Men jag vet inte om jag ställer upp ändå, säger Sara. Ställer inga andra tjejer upp i klassen, avstår jag nog. Och dessutom måste jag känna mig hel i knäna om jag ska delta.

En annan lyftare som inte kommer att representera Falu AK vid SM är förresten Stina Sundström, som i och med årsskiftet byter klubb till Spårvägen.

2002 kommer att bli ett arrangemangstätt år för Dalarna. Redan 2-3 februari arrangerar Falun och Mockfärd B-SM på Lugnet - det vill säga kvalen till stora SM. Och längre fram står Mockfjärd även som arrangör för lag-SM i tyngdlyftning.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons