Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanna sugen på nytt världsrekord

/
  • Sörsjötjejen Sanna Tidstrand har världsrekordet i speedski, ett rekord hon satte 2006. Nu hoppas hon kunna förbättra det rekordet under den kommande säsongen.

Om mindre än två veckor inleder Sanna Tidstrand tävlingssäsongen.
En säsong där hon förutom att försvara världscuptiteln från ifjol även vill förbättra sitt sex år gamla världsrekord.
– Världsrekord smäller högst i den här sporten, säger Sanna.

Annons

Det har hänt en del i Sanna Tidstrands liv under de senaste månaderna. Hon har flyttat från Sörsjön till Solna och dessutom har hon börjat på ett nytt jobb, i en nyöppnad skidbutik i Frösundavik.

Försäsongsträningen har fungerat bra, på grund av snöbristen har det blivit lite mer träning på gymmet än normalt, och helgen den 14–15 januari avgörs säsongens första speedskitävlingar i österrikiska Ötscher.

– Det är europacup och så här tidig tävlingsstart brukar vi inte ha. Men det blir skönt att få en tävling så att man vet vad man ska hem och träna på.

Helgen efter tävlingen i Österrike blir det träningsläger i Orsa och den 18–19 februari ska preliminärt de två första deltävlingarna i Svenska cupen avgöras i Grängesberg.

Den sista helgen i februari är det så dags för den första deltävlingen i världscupen, i Grandvalira, Andorra.

– Vi har inget VM i år och då är världscupen det största. Jag ska köra alla deltävlingar och siktar på att vinna totalt och försvara världscuptiteln från i fjol.

I april 2006, i franska Les Arcs, satte Sanna Tidstrand det världsrekord på 242,59 km/h som står sig än i dag.

Och hon erkänner att det världsrekordet börjar bli ganska gammalt och att hon gärna skulle vilja förbättra det.

– Backen i Les Arcs är den snabbaste backen, men den har varit stängd de senaste åren. Nu är det meningen att backen i Vars ska ta över som den snabbaste backen och en herråkare har kommit upp i 243 km/h i den backen.

Ni tävlar två gånger i vinter i backen i Vars, tror du att det finns möjlighet att slå världsrekordet i den backen?

– Är förhållandena bra så skulle det kunna gå och ta ett världsrekord. Speedski är ju en sport som går ut på att åka snabbast och därför smäller ett världsrekord högre än allt annat.

Mer läsning

Annons