Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sanna" och Kirsten mot Birmingham

Annons

Tidigt på onsdagsmorgonen bar det iväg till Birmingham för Dalarnas två affischnamn i friidrott - Falu IK:s Susanna Kallur och Kvansvedens IK:s Kirsten Belin.

- Halva svenska damlaget till inne-VM i friidrott, det är väl inte illa, som Susanna själv kommenterade det hela.

Susanna och Kirsten åker till Birmingham med helt olika förutsättningar och målsättningar.

Susanna Kallur har i vinter varit en av dominanterna på 60 meter häck. Seger på seger och en position i världstoppen. Just nu är hon femma på världsbästalistorna med sina 7.90. Amerikanskorna Damu Cherry och Melissa Morrison är, liksom fransyskan Patricia Girard, bara hundradelar snabbare än Susanna i sina årsbästa. Det är bara Gail Divers, som verkar vara ouppnåelig - hon har fyra gånger sprungit snabbare än Susanna i år och har världsårsbästa med 7.74.

- Just nu känns allting väldigt bra, säger Susanna. Hoppas bara att det håller i sig ända till helgen. Det skall bli jättekul att åka till Birmingham. Kan jag komma ner på tider runt 7.90 så kan vad som helst ske.

Kirsten Belin har en mycket blygsammare målsättning.

- Formen är bra, säger hon. Men jag vet samtidigt att mitt nysatta svenska rekord på 4.37 inte räcker långt.

Tittar man i årsstatistiken ser man att det stämmer. 21 tjejer har hoppat högre i år. Somliga av dem vid massor av tillfällen.

- Jag tror att jag har 17:e eller 18:e bästa personrekordet bland de som är anmälda till VM, säger Kirsten. Och skall jag ta mig till final, krävs det att jag klarar kvalgränsen. Jag vet inte vad den blir - men troligen hamnar den runt 4.50.

Det innebär 13 centimeter över Kirstens svenska rekord.

- Det som är positivt just nu är att jag känner att jag har börjat få in rythmen i mina hopp, säger Kirsten. Jag hoppar inte som en kråka längre. SM var första tävlingen jag kände att jag började få utdelning på allt nötande av detaljer det senaste året. Mina hopp börjar bli tekniskt mycket bättre. Skillnaden är som natt och dag. Kan jag nu bara lägga på lite kraft också, så kommer säkert resultaten så småningom.

Men några 4.50 på lördag vill Kirsten inte lova ut.

- Nej, och jag tror heller inte att någon kräver att jag skall förbättra mitt svenska rekord med 13 centimeter så här utan vidare. Och ska man upp på medaljhöjder tror jag inte det räcker ens med 4.65. . .

Kirsten kan alltså åka till Birmingham utan att egentligen ha någon som helst press på sig. Något som kan bli en fördel för henne.

LARS-ERIK MÅG

023-936 61

lars.maag@falukuriren.se

Mer läsning

Annons