Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salmons visar vägen

Annons

- Nja, det är inte bara jag som jobbar med det. Vi har en organisation som jag ser som prickfri, säger nye LFK-tränaren Salmons.

- På sikt ska vi kunna komma tillbaka till division 2. Men vi behöver hämta andan först innan vi klarar av det.

Han tillägger:

- Jag upplever absolut att klubben är på rätt spår. Annars skulle jag inte ha ställt upp på att ta över som tränare.

Den Magnus Salmons tar över efter är Lars "Bullen" Björkman från Falun, som genomlevde sin jobbigaste säsong som fotbollstränare förra året.

Hur "Bullens" Ludvika då kunde klara sig kvar är närmast en gåta. Spelartruppen var lindrigt sagt tunn och när sedan skador, avhopp och onödiga utvisningar tillkom var det nog många i Västerbergslagen som började planera för division 4-derbyn mellan LFK och Östansbo/Smedjebacken/Nyhammar.

Men Ludvika fixade till slut kontraktet och en framtidssatsning drogs i gång i klubben.

Ett av målen var att bättre ta hand om klubbens unga talanger, ett annat att försöka få tillbaka före detta LFK:are till A-laget.

Ett tredje mål var att få duktiga spelare från grannklubbar att välja att gå till Ludvika FK.

Det kan påstås att de två första målsättningarna är på god väg att infrias.

Med starka namn som Göran Törnqvist, Tobbe Hellström och Sune Bäck i ledarställningar för lagen strax under A-laget finns förväntningar om att i framtiden få upp välutbildade spelare.

En hel del ex-LFK:are har också "hittat hem", som målvakterna Micke Svensson och Daniel Rydberg samt utespelarna Jens Karlsson, Jonas Carlsson, Jimmy Strandberg och Jens Friberg.

Men det har varit trögt när det gäller att få spelare från andra klubbar i Västerbergslagen att gå till Ludvika FK. Med ett stort undantag: klassforwarden Anders Stenström, 20, från Östansbo.

- Anders kommer att bli viktig i vårt lag. Han kan sysselsätta ett helt försvar, säger Magnus Salmons.

Frågan är bara vad som händer om Anders Stenström eller några andra av stöttepelarna i laget får skadeproblem. För LFK-truppen är visserligen spetsad med kompetens den här säsongen, men består av allt för få spelare.

- Vi har 18 spelare just nu och det är väl en smärtgräns för om det här ska fungera, konstaterar Magnus Salmons.

I avslutande träningsmatchen på annandag påsk mot Islingby hade Salmons och assisterande tränaren Per Silfwerin bara ett par avbytare.

- Hade vi spelat på påskdagen, när det var spelare bortresta, skulle vi inte ha fått ihop fullt lag.

In i det sista jobbas det därför med att bredda truppen. Målvakten Daniel Rydberg gav klartecken för några dagar sedan, nyförvärvet Anders Simonen (Bullemyren) gjorde detsamma någon vecka tidigare och när detta skrevs stod hoppet till att även Jonas Vääntäjä och Nate Kolano skulle välja att spela för Ludvika.

- Nu är det som det är. Vi har i alla fall haft bra träningar, framför allt från i julas och framåt, säger Magnus Salmons, som räknar med att LFK ska kunna komma något snäpp högre i serien än i fjol.

- Vi ska klara oss kvar och lite till.

Han har ganska bra koll på motståndarlagen i västra svealandstrean, vet att det är många unga trupper.

- Det finns helt enkelt inga pengar till att kontraktera äldre spelare på den här nivån. För de äldre vill ha betalt, säger Salmons med en lätt suck.

Som största seriefavoriter håller han Köping och Degerforslaget Strömtorp, som har just en del rutinerade spelare.

Magnus Salmons lovar dock att Ludvika kommer att gå för seger i alla matcher.

- Ja, det är tre poäng som gäller. Självklart.

Till att börja med mot nykomlingen Laxå IF borta på lördag.

- Laxå har ett ungt lag som ska vara lite bättre än i fjol. Än är det inte klart var vi kommer att spela där nere, jag tror att det blir på gräs på en träningsplan.

Det har gått ett par år sedan Magnus Salmons senast var tränare. När erbjudandet kom från Ludvika FK blev han lite överraskad, men glad.

Nu stortrivs han i LFK tillsammans med Per Silfwerin.

- Ja, det är riktigt roligt att vara i gång igen. Jag brinner för det här med fotboll. Nu känns det kul att seriespelet äntligen ska starta.

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons