Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saken är Oskar

Annons

- Det här är en av mina lyckligaste stunder. Den lyckligaste var när jag träffade flickvännen Stina Grenholm, säger Oskar och kopplar på ett brett segerleende.

Oskar Svärd tillhörde en av förhandsfavoriterna till segern i det 79:e Vasaloppet.

Något större favorit var norrmannen Jörgen Aukland. I förhandssnacket nämndes även namnet Stanislav Rezac från Tjeckien.

Och det kom att handla om denna trio.

Men i 80 av de 90 kilometerna bestod tätklungan av omkring 20-25 man.

När drygt en mil var kvar att köra kom rycket. Och inte helt oväntat var det norrmannen Jörgen Aukland som svarade för fartökningen.

Bara två man, Stanislav Rezac och Oskar Svärd, orkade följa med norrmannen. Det hela gjordes upp i en rafflande spurtstrid, där Oskar Svärd alltså var den vassaste.

- Jag åkte och tittade på Jörgen, och väntade på rycket. När det var elva kilometer kvar kom det. Då var jag förberedd och gick med, säger Oskar.

Den som fick göra grovjobbet med farthållningen var Jörgen Aukland. Tjecken Rezac var helt ointresserad av att dra. Oskar Svärd drog lite.

- Jag var uppe och drog lite. Försökte vinka fram Rezac, men han var inte intresserad. Jag tänkte då att eftersom Jörgen är favoriten så får han ta jobbet. Lite taskigt, men..., säger Oskar.

När det var en kilometer kvar förstod Oskar att det skulle bli en spurtuppgörelse.

- Jag hade i huvudet att det högra spåret var det bästa. Men det är när det är sol och då ligger högra spåret i skugga. Så det spelade nog ingen roll nu när det var mulet, säger Oskar.

Högra spåret blev ändå ett lyckospår för Oskar, som varit nära en seger flera gånger, men inte lyckats hålla ända fram.

- Det kändes som att det var min tur den här gången, säger

Vasaloppssegraren Svärd.

Vem är då denne Oskar Svärd?

Han tävlar alltså för Sollefteå i Ångermanland, men jobbar i jämtländska Östersund.

Men han är varken jämte eller ångermanlänning. Nej, vaggan stod i Västergötland, närmare bestämt i Tvärred. I sitt första Vasalopp tävlade han också för Tväred.

Sedan några år tillbaka är det dock Sollefteå som är klubbtillhörighet.

Oskar jobbar som löjtnant vid I 5 i Östersund, på idrottsavdelningen på halvtid. Den andra halvan handlar om skidåkning.

- Vi är sex idrottare som fått den här chansen att jobba halvtid och idrotta den andra halvan, säger Oskar, som nu hoppas på en befordran efter segern i Vasaloppet.

- Det var i alla fall en höjdare som ringde och gratulerade. Det var inte ÖB, men nästan, säger Oskar med ett leende.

Återstår att se om han får sätta på några fler stjärnor eller streck på uniformen.

- I Ryssland fanns ju det systemet tidigare, att man steg i graderna vid idrottsliga framgångar. Så vi får se, säger segerherren och kopplar på nytt på det breda leendet.

Efter målgång, dopningstest, lunch med arrangörerna, presskonferens och massor av ryggdunkningar väntade festkväll i Mora för vinnaren och hans närmaste.

- Vi stannar och har party, om vi får nånstans att bo, säger han.

Och det löste sig säkert. För många dörrar öppnas för en vasaloppssegrare.

Ladda ner resultaten här (.pdf):

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons