Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Sverige klara EM-kvalet

Annons

En ungdomsinspirerad trupp med löften från allsvenskan och norska elitserien flyger på fredag till Bangkok och Kings Cup. I landskamper mot Qatar, Nordkorea och Thailand hoppas Söderberg hitta några ''som tar ett kliv''.

Men att internationellt oprövade spelare från de nordiska ligorna ska finna formen innan försäsongen är avslutad och ta en plats i den svenska startelvan i EM-kvalmatchen mot Ungern den 2 april känns som en utopi.

I stället gäller att analysera onsdagen.

- Vi gjorde ett test mot Tunis-ien, hur vi spelar mot Ungern beror mycket på vilka spelare som är tillgängliga.

- Nu får vi dra slutsatser av detta och gå vidare, sade Söderberg.

TT försöker hjälpa till att dra de slutsatserna.

Vi börjar bakifrån.

Magnus Hedman visade med flera fina parader mot Tunisien att han inte planerar att ge upp positionen mellan stolparna till givna andraalternativet Andreas Isaksson.

Slutsats: Hedman står mot Ungern.

Att Olof Mellberg och Michael Svensson är bra mittbackar visste vi. Efter Tunisien vet vi också att ytterbacksproblemet är konstant. Reservinkallade Mikael Gustavsson kändes helt fel, som om han kommit till en frackmiddag i clownkostym. Inte heller Erik Edman lyckades på sin vänsterkant.

Slutsats: Om inga dugliga högerbacksalternativ hittas i Thailand - läs Fredrik Lundqvist - och om Johan Mjällby, Andreas Jakobsson eller Patrik Andersson tillfrisknar lär Mellberg ännu en gång bli uttvingad till höger.

Det nya Arsenalinspirerade mittfältssytemet var ett fiasko, särskilt i första halvlek då högerfotade Anders Svensson fick spela till vänster och vänsterfotade Kim Källström fick befolka högerkanten. Innermittfältsduon Marcus Lantz och Anders Andersson hamnade för långt ned i plan.

Slutsats: Eftersom ytterligare prov saknas inför Ungernmötet, gå tillbaka till det slipade systemet med en mittfältsdiamant.

Då Zlatan Ibrahimovic är avstängd mot Ungern fick han se Tunisienmatchen från avbytarbänken. I stället fick Rade Prica (dålig) och Andreas Andersson (knappt godkänd) starta.

Bäst var dock Aston Villas B-lagsspelare Marcus Allbäck som hoppade in och ordnade en straff.

Slutsats: Svårlöst problem. Saknaden av Zlatan blir stor mot Ungern och förbundskaptenerna har ännu inte uteslutit möjligheten att använda Fredrik Ljungberg som forward.

Andreas Andersson vill gärna börja sina räder längre ned i plan och behöver då spela med en mer renodlad centertyp, som Marcus Allbäck. Andra alternativ Johan Elmander och Niklas Skoog, eller möjligtvis Jörgen Pettersson.

Mer läsning

Annons