Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Emma knäcka Luder

Annons

Anders Östberg uttalar sig om Emma Engstrands kapacitet samtidigt som Simone Luder just tagit den tredje raka etappsegern i detta O-ringen och är den klart mest lysande stjärnan bland världens damorienterare.

Emma Engstrand tog samtidigt fjärde platsen på etappen efter att ha småbommat sammanlagt cirka två minuter fördelat på tre kontroller.

Där har ni i dag skillnaden mellan dalahoppet i landslaget och världsettan.

Men Emma Engstrands tränare, Anders Östberg är lugn:

- Just nu har inte Emma det rätta flytet som exempelvis Simone Luder har. I vår gick det betydligt bättre för Emma. Då kunde hon ge Simone Luder en match.

Efter lördagens prolog i detta O-ringen sa Emma Engstrand:

- Simone Luder är så bra att hon egentligen måste bomma för att vi andra ska ha någon chans att slå henne.

Detta håller inte Anders Östberg med om:

- Jag hävdar att Emma är lika bra att springa som Simone Luder. Skulle man exempelvis snitslat dagens bana skulle Emma hängt med i löpningen. Det handlar istället om själva orienteringstekniken.

Anders säger att Emma bommar för mycket.

- Vi har jobbat mycket på detta och i dag är Emma betydligt säkrare orienterare jämfört med tidigare. I dag är hon jämnare och gör inte lika många stora bommar. Nu handlar det istället om att hon bör vara mer noggrann in mot kontrollerna. Detta pratar vi mycket om, säger Anders.

Nu jobbar Anders Östberg och Emma Engstrand vidare med ol-tekniken så att hon blir på topp inför EM i Ungern 25-30 september. Ett mästerskap som bara går några dagar efter SM-kavlen.

- SM-programmet är heltokigt. På lördagen och söndagen avgörs kort och budkavlen. Redan på onsdagen är det dags för EM. Här är det många svenska landslagsorienterare som tvingas välja mellan en hårdsatsning på hela SM och EM. Jag vet inte hur Emma tänkt göra, säger Anders Öberg.

Men det är två månader dit och först gäller det för Emma Engstrand att slutföra O-ringen på bästa sätt.

Men nu är problemet att Emma drabbats av hälsporre.

Det är något som Emma gärna inte pratar om. Men hon erkänner att det ställer till extra problem i skogen:

- Jag kan inte trycka på i löpningen lika mycket, säger hon.

Samtidigt kan man föreställa sig hur smärtan i foten kan drabba koncentrationen på själva orienteringen.

Enligt uppgift är detta något som gör att Emma Engstrand tvekar att springa dagens Park World Tour-tävling i Karlsborg för att utnyttja O-ringens vilodag.

Men efter tisdagens tredje etapp kände sig Emma ganska nöjd med sitt lopp.

- Det var okej, men jag vet samtidigt att man inte får missa något för att kunna vinna. Därefter var dagens missar på tre kontroller för mycket, säger Emma, som ligger femma sammanlagt, men har bara 54 sekunder till tredje platsen.

Mer läsning

Annons