Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så laddar en mästare

Annons

Tre dagar, måndag-onsdag, där Daniel inte ätit kolhydrater samtidigt som han tränar hårt, tar naturligtvis på krafterna.

- Man är helt skakis och mår verkligen dåligt. Jag äter mest kött, fisk och ägg, samtidigt som jag tränar hårt för att helt tömma kroppen på kolhydrater. Men i kväll är tömningen över och jag får äntligen äta rejält, det har jag verkligen längtat efter, säger han när vi träffar honom under onsdagen vid lunchtid.

Efter tömningen fyller han på med en massa kolhydrater igen.

- Normalt kanske jag äter tre gånger om dagen. De här sista dagarna innan Vasaloppet handlar det om sex gånger per dag.

Vad uppnår du med den här uppladdningsmetoden?

- I vanliga fall kanske det tar en och en halv timmes körning i Vasaloppet innan man tömt sig på kolhydraterna. Med den här uppladdningen kanske jag klarar en halvtimme till.

Daniel Tynell är en av de främsta Vasaloppsåkarna under 2000-talet.

Efter 36:e platsen i debuten 1998, var han aldrig sämre än sjua åren 2001-2004, med segern 2002 som det givna toppresultatet.

I fjol blev han bara 16:e efter att ha varit indragen i en vurpa strax före mål.

- Då var det jävligt surt att inte få chansen att tampas om segern, men så är det ibland.

Den här säsongen har störts av förkylningar i december och januari, men nu pekar Daniels formkurva uppåt.

- Jag blev fyra i König Ludwig Lauf i början av februari, men jag rankar sjätteplatsen i ett skejtlopp i Frankrike veckan efter som en ännu större merit. Bortsett från förkylningsperioden tidigare under vintern har det fungerat bra och framför allt kunde jag träna bra under sommaren och hösten.

Vad har du får målsättning när du ställer dig på startlinjen på söndag?

- Känner jag att jag gjort allt i förberedelserna och att serviceapparaten fungerar som den ska, så har jag kapacitet att till och med kunna tampas om segern och har man en gång vunnit är det klart man siktar högt.

Hur kommer serviceapparaten under loppet att fungera när du bytt klubb från Falun-Borlänge SK till Grycksbo IF?

- Det blir nog lika bra som tidigare, farsan och morsan har styrt upp allt och det blir nog omkring 30 personer involverade i servicejobbet.

Vilka ser du som favoriter i loppet?

- Framför allt långloppspecialisterna och även om jag skulle räkna upp 15-20 namn, är det inte säkert att jag skulle pricka in segraren, säger Daniel Tynell, redo för sin sjunde start i Vasaloppet.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons