Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)kiddrottningen

Annons

Åsa Frithofson är inte gammal skidåkare. Inte heller friidrottare, orienterare eller något annat. Hon har faktiskt ingen som helst idrottskarriär bakom sig. Även om hon hellre tar cykeln än bilen och gillar att röra sig i naturen.

- Det är inte för mina idrottsmeriter jag blivit ombedd att bli ordförande, slår Åsa fast. Skidkunnandet finns i klubben redan tidigare. Den biten finns det många som kan hantera. Det är snarare en breddning av kontaktnätet klubben är ute efter. Min politiska förankring gör att jag vet hur den kommunala byråkratin fungerar, och jag har ett gott samarbete med många politiker både i Borlänge och Falun.

Men trots bristen på egen karriär, vet Åsa mycket om idrott. Det är inte för inte som hon är dotter till förre ordföranden för Riksidrottsförbundet, Karl Frithiofson.

- Jag har alltid varit intresserad och hängt med, slår Åsa fast. Inte så att jag springer på alla Brages hemmamatcher eller varje vecka går på idrottsarrangemang. Men jag försöker alltid med intresse att hänga med hur det går för våra idrottsmän.

Skidklubben har bara haft ett konstituerande sammanträde sedan årsmötet. Först nästa onsdag har klubben sitt första "riktiga" styrelsesammanträde.

- Jag tänker inte lägga mig i det idrottsliga, säger Åsa. Det jag kan vara med och arbeta på, är att ge klubben goda förhållanden. Vi ska ha en bra fungerande klubb med bra träningsmöjligheter.

Åsa vet att för att det ska fungera krävs både personella och ekonomiska resurser.

- Det är bitar vi får ta tag i, säger hon. Vi behöver mera folk som engagerar sig, och det är inte så lätt när vi är enbart en elitklubb. Vi behöver flera sponsorer. Det blir en av mina uppgifter att tillsammans med övriga styrelsen arbeta för att få fram flera sponsorer och jobba med dem.

Att det handlar om en renodlad elitklubb ger inte Åsa några betänkligheter. Snarare tvärt om.

- Det är jätteviktigt att vi har en framstående idrottselit som kan göra regionen känd, säger hon. Elit och bredd hänger ihop. Falun-Borlänge Skidklubb är en gemensam satsning mellan Falu IK och Domnarvets GoIF för att få till en rejäl satsning på elit - och det är det och ingenting annat vi ska syssla med.

Och därmed ställs stegen mot Tunabyggen, där ett styrelsesammanträde väntar. Tunabyggen, som för övrigt är en av Falun Borlänge Skidklubbs främsta sponsorer...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons