Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusch till friidrotten

Annons

Falu IK är länets största friidrottsklubb och när klubben i går hade träning för den yngsta gruppen, de i åldrarna 6-10 år, var det närmare 100 barn på Lugnets friidrottsarena.

- Och det är stor skillnad den här gången jämfört med tidigare i höst. Det märks att många tittat på svenskarna i VM och vill hit och prova på, säger Monica Sundin, som är huvudansvarig för den yngsta träningsgruppen.

Att deltagarantalet ökar efter svenska framgångar i mästerskap är inget nytt, det var samma situation i fjol efter att Sverige skördat stora framgångar vid EM i München.

Fast den största ökningen för Falu IK ligger längre tillbaka i tiden.

- Ja, när Sanna och Jenny Kallur fick sitt genombrott innebar det en enorm ökning av friidrottare hos oss, men visst är stort tryck även nu.

Den yngsta gruppen tränar en gång i veckan och på programmet står längd, höjd, löpning och kast med liten boll.

De mer tekniskt krävande grenarna får vänta.

- Men många av de som är med vill göra allt som de sett på tv, de vill hoppa tresteg för att bli en ny Christian Olsson.

Friidrottsträningen fortsätter utomhus månaden ut innan den flyttar inomhus, och då kommer också problemen.

- I den yngsta gruppen är det svårt att få plats med alla så vi har att taket vid 100 barn, fler får vi inte plats med, tyvärr.

Intresset för friidrott verkar också vara större bland flickorna. I Falu IK:s yngsta träningsgrupp är övervikten av flickor inte så stor, det är i den näst yngsta gruppen, den för mellanstadieelever, den är tydligast.

- I den gruppen är nog närmare 90 procent tjejer och när man reser runt på tävlingar runt om i Sverige ser man att det är fler tjejer än killar som håller på.

Att det är så i Falu IK är kanske inte så konstigt.

Vem vill inte bli en ny

Sanna eller Jenny Kallur?

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons