Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger sugen på nya guld

Annons

I slutet av april tog den 30-årige Borlängekillen sin tionde SM-titel, lika många nationella titlar har en dansk och en finländare erövrat, och vinner Roger guldet nästa år är han störst i Norden genom tiderna.

- För att försöka ta det där guldet så kommer jag att fortsätta boxas ett år till. Dessutom vill jag gärna vara med i OS i Aten.

I Atlanta 1996 gjorde Roger sitt första OS, för fyra år sedan skadade han handen och fick ingen ärlig chans att kvala in till Sydney-OS.

Då i Sydney fanns det inga svenska boxare på plats och det lär inte bli så många i Aten heller.

Möjligheterna att kvala in till OS är små.

- Europa har åtta OS-platser i varje viktklass och från EM som avgörs i februari kvalificerar sig de fyra bästa. Efter det avgörs två kvaltävlingar där de två bästa från varje tävling kvalar in till OS.

I SM senast boxades Roger i 75 kg-klassen, men internationellt tävlar han i 64 kg-klassen.

- Det är inga problem eftersom jag bara väger 70 kilo och jag vet sedan tidigare att jag hävdar mig bra internationellt i 64 kg-klassen.

Boxningskarriären började hemma i Borlänge för 21 år sedan, men hade Roger själv fått bestämma hade det inte blivit boxning.

- Nej, själv ville jag helst börja med karate, men farsan tyckte att boxning var en renare sport så då fick det bli så.

BK Masen blev hans första klubbadress och med sin moderklubb har han en SM-titel, den från 1996.

När Roger vann sin första SM-titel 1992 boxades han för Faluklubben Stora Stöten. Tre SM-guld har han tagit för Stockholmsklubben Narva och en för Norrköpingsklubben Akilles.

De fyra senaste titlarna har han dock vunnit i Stockholmklubben IF Linnéas färger.

Till Stockholm flyttade Roger för elva år sedan och där har han blivit kvar, undantaget den ettåriga utflykten till Norrköping för sex år sedan.

- Jag trivs bra och äntligen har jag också köpt en lägenhet. Jag borde ha gjort det när jag flyttade hit 1992, de senaste åren har ju priset på lägenheterna stigit rejält.

Större delen av Rogers liv präglas av boxning. När han inte fysiskt utövar den pratar han om den.

Sedan 1997 är han nämligen Eurosports boxningskommentator och han gör i snitt tio sändningar i månaden, nästan uteslutande från proffsgalor.

Men när han fick chansen att kommentera boxning i Eurosport höll han först på att sjabbla bort den.

- En landslagskompis var otroligt bra på att imitera folk, så när Bengt Grive ringde mig i april 1997 och erbjöd mig kommentatorsjobbet trodde jag först det var kompisen som drev med mig. Därför la jag på luren och gissa om jag skämdes när jag ringde upp Grive lite senare.

När Roger började med kommentatorsjobbet lade han också definitivt ner planerna på en proffskarriär.

- Nu när man varit med ett tag och sett en hel del har man ju märkt hur svårt det är att tjäna pengar på proffsboxning. Säkert 95 procent av de som är proffsboxare tvingas ju ha jobb vid sidan om för att klara sig.

Roger boxades själv under fyra säsonger i slutet av 1990-talet för en tysk klubb. Visserligen som amatör, men med en hel del pengar inblandade.

- Jo så var det, jag kunde leva väl på de pengar jag boxades in.

Proffskarriären blev alltså inte av, men ingen svensk boxare har lika många SM-guld som Roger Pettersson.

Och proffsdörren har han inte helt stängt...

- Efter nästa säsong vill jag nog göra en eller två proffsmatcher innan jag lägger handskarna på hyllan.

Mer läsning

Annons