Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ritola stoppas

Annons

Borlänge kommun är inte skyldiga att betala Ritolas gymnasieutbildning i Göteborg. En skyldighet kommunen haft, om Ritola i stället valt sin gymnasiala utbildning i Västerås eller Örnsköldsvik.

- Vi följer våra bestämmelser. Skollagen och gymnasieförordningen är glasklar, menar Kerstin Rahm på Borlänge kommun och fortsätter:

- Hade Ritola valt Riksidrottsgymnasiet i Västerås eller Örnsköldsvik, hade hans sak varit en annan.

Borlänge kommuns beslut att inte betala Ritolas skolpeng till Göteborgs kommun har rört upp känslorna hos Mattias familj.

- Det är klart att man blir förbannad. Jag vet att kommunen beviljat liknande ärende tidigare, dundrar mamma Eva Ritola. Drar man en gräns, ska den vara lika för alla.

Personalen på Borlänge kommun, som handlägger den här typen av gymnasiala utbildningsfrågor, har bråda dagar.

- Det är turbulent just nu. Fallet med Ritola är inte det enda ärendet, berättar Rahm.

Kan du förstå Eva Ritolas kritik?

- Det kan jag. Och jag vet även vilket tidigare fall Ritola åsyftar.

Vilket var det?

- För några år sedan sa vi nej även till Alexander Hult, när han ville flytta till hockeygymnasiet i Jönköping och HV 71. I stället erbjöd vi Hult, precis som vi nu gjort för Mattias Ritola, våra lokala samarbetsgymnasier i Leksand och Mora.

Hult gick ändå till HV 71. Hur kommer det sig?

- Hult är ett speciellt fall. Efter att vi sagt nej, anställde HV 71 honom och därmed slogs våra regler ut. Ett anställningsförhållande står över skolans regler och i Hults fall måste vi då betala skoldelen.

Kerstin Rahms avdelning hanterade 2002 en budget, med Säter inräknat, på 42 miljoner kronor. Skolpengar som betalats in till Borlänge kommun för motsvarande år, på grund av inflyttande gymnasieelever, uppgick även den till 42 miljoner kronor. Ett nollresultat således.

I Ritolas fall uppgår kostnaderna för ett läsår till 120 000 kronor, eller 60 000 kronor per termin. Då betalar ändå Västra Frölunda Ritolas hockeyutbildningsdel.

- Jag tror inte att Göteborgs kommun beviljar honom en gymnasieplats om inte vi betalar hans skolpeng. Så fungerar reg-lerna och vi är noga med att alla ska behandlas lika, slutar Rahm.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons