Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridträning utan häst

Annons

- Utan bra fysik är det nog svårt att lyckas som ryttare. Men de här tjejerna lägger ner kanske tre timmar om dagen på sina hästar. Då är det så lätt att glömma den egna träningen, säger Lena Sterner i Dalarnas Ridsportförbund som tagit initiativet till temadagen om fysisk träning för ryttare.

Idén tog hon med sig från sin tid i svensk bilsport och pengarna fick förbundet från Handslaget.

- Det var i grunden samma problematik. Nästan all tid ägnades åt redskapet, bilen. Väldigt lite tid ägnades åt egen fysisk träning.


Som fystränare hade ridtjejerna "Grycksboexpressen", Torbjörn Eriksson.

- Vi fick tips om att han är bäst på det här, sa Lena Sterner.

Men någon ryttare av klass har Eriksson själv aldrig varit...

- Nej, jag kan inte så mycket om ridning och hästar. Men en bra fysisk träning är viktig för att lyckas på hästryggen, sa Torbjörn som tipsade tjejerna om en rad lämpliga övningar.

- Vi fokuserar framför allt på kroppshållningen. Just kroppshållning är viktig för att lyckas bra både i ridning och nästan all annan idrott också, säger "Tobbe" som annars bara tränar fotbollsspelare plus friidrottarna på friidrottsgymnasiet numera.

- Men jag tyckte detta lärt så kul så jag kunde inte tacka nej.

Efter Erikssons praktiska övningar fick tjejerna under eftermiddagen höra den förre landslagsryttaren i fälttävlan, Ulf Johansson från Leksand, berätta om vikten av fysisk träning för tävlingsryttare.

Ulf har specialstuderat och skrivit en bok i ämnet och är numera också ansvarig för de fysiska testerna av de svenska landslagsryttarna.

- Det är klart vi ska utnyttja att vi har en sådan kapacitet i distriktet, sa Sterner.

Och åtminstone 60 unga ryttare i Dalarna vet numera att det inte bara beror på hästen om de ska lyckas...

HANS DAHL

Mer läsning

Annons