Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridsportförbundet ska utreda olyckan

Annons

Dödsolyckan då en 19-årig kvinna fick hästen över sig, inträffade under en nationell fälttävlan i Bollnäs under lördagen. En tävlingsform som normalt är förskonad från dödsolyckor.

- Den senaste var 1981. Innan dess hände en olycka på 60-talet, säger Lotta Amnestål, informationschef på Svenska Ridsportförbundet.

- Men man kan inte blunda för att en olycka kan hända i en sport som fälttävlan

För att minska riskerna inom sporten har man arbetat med att göra hindren mer tekniska än stora. Men Lotta Amnestål menar ändå att arrangörerna inte kunde gjort något för att förhindra att olyckan hände.

- Det var en ren olycka. Sen ska man komma ihåg att de som tävlar i det här är erfarna och har tävlat länge. För att överhuvudtaget börja med fälttävlan krävs ett speciellt fälttävlanskort som man får ta.

Under söndagen fortsatte tävlingarna i Bollnäs.

- Det är bra om ryttarna stannar kvar så att de kan prata med varandra om de som har hänt. Men de som vill kan naturligtvis åka hem, säger Lotta Amnestål.

Hur är stämningen bland ryttare nu?

- Det är en väldigt tryckt stämning. Det är jättetråkigt det som har hänt.

Fakta: Olyckor de senaste åren

  • September 2005: I världscupfinalen i Malmö ramlade landslagsryttarinnan Anna Hassös bakåt, varvid Hassös rygg bröts. Hassö överlevde.
  • Oktober 2000: Vid en tävling i England snubblade Anna Mörners häst och ryttarinnan fick hästen över sig. Efter fem dagars intensivvård avled Mörner av sina skador.
  • April 2000: Australiensaren Mike Myers avled efter att ha klämts under sin häst.
  • September 1999: Simon Long, England, föll vid ett hinder och dog av sina skador.
  • Juni 1999: Australiensaren Robert Slade kastades av sin häst och avled senare på sjukhus.
  • Före lördagens tragedi i Bollnäs hade fälttävlanssporten drabbats av två dödsolyckor, den första på 1960-talet och den andra i början av 1980-talet.

Mer läsning

Annons