Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revanschen

Annons

- Det känns underbart att få vinna här hemma, sa John och tackade den stora publiken som följde tävlingen, för det enorma stöd han fick under de 20 varven.

Redan efter ett par varv kom den första utbrytningen, vilket också skulle visa sig bli den avgörande. De var sju åkare som fick en lucka. Bland de sju återfanns John Nilsson och Falu CK:s juniormästare Johan Lindgren.

I tio varv höll gruppen i hop. Då kom nästa attack. John Nilsson och Göteborgaren Jonas Ljungblad ökade farten och fick ett försprång. John och Jonas etablerade ett fint samarbete och tidsmarginalen till de bakom jagande ökade för varje varv, och den stora publiken kunde ställa in sig på en spurtuppgörelse mellan dessa två herrar.

- Det var Jonas som kontrade efter ett spurtpris. Jag trodde att det var för tidigt för en attack. Men vi fick en lucka och då var det bara att köra på, menade John.

Jonas Ljungblad, som tävlar för Skoghalls CK, är en erkänt duktig sprinter och många trodde nog att han skulle vinna. Men det fanns i alla fall en som var säker på en hemmaseger, nämligen Eurosports expertkommentator och förre proffscyklisten Anders Adamsson.

- John vinner det här lätt, sa Anders när det var två varv kvar.

Och Anders kan även i fortsättningen kalla sig expert.

I sista kurvan före målrakan gjorde John en chansning och tryckte till. Han fick några meters försprång, vilket räckte till seger.

- Jag tänkte attackera från bakhjulet på John när vi kom in på spurtrakan.

- Men John överraskade mig före sista kurvan, säger Jonas.

- Jag var orolig för Jonas. Han är en bra spurtare därför chansade jag före sista kurvan, sa John.

Det här var Sollerökillens första seger på hemmaplan, och säsongens första seger.

- Jag var besviken efter SM-linjeloppet och ville ha revansch.

Hur kommer du att fira det här?

- Ja, hade jag varit hemma i Frankrike skulle champagnen åkt fram. Vi får se vad det blir, svarade John och log.

Faluns unge talang, Johan Lindgren, gjorde på nytt en mycket fin insats och slutade femma. Men Johan fick också känna på hur det är att tampas med proffsen.

I spurten gjorde han ett försök att komma förbi proffset Stefan Adamsson på insidan. Den manövern höll på att sluta med att Johan fastnat i staketet.

- De är inte snälla mot en junior, konstaterade Johan.

Faluproffset Marcus Ljungqvist och stallkollega i Alessio-Bianchi-stallet Magnus Bäckstedt kom aldrig till start. Stallchefen gav dem startförbud.

- Jag hade gärna åkt Soldvarvi, men vi fick inte. Stallchefen menade att olycksrisken var för stor. Det är ju bara några dagar kvar till Tour de France startar, sa Magnus Bäckstedt som fick nöja sig med att följa tävlingen från sidan.

Damtävlingen blev en rumphuggen tillställning. Världsmästarinnan Susanne Ljungskog, Madeleine Lindberg och Camilla Larsson, Sveriges tre bästa damcyklister, kom inte till start.

Vann gjorde Härnösands Emma Johansson efter att ha attackerat på det sista varvet.

Borlänges Åsa Hagberg slutade fyra.

- Jag var seg i kroppen. Jag vågade inte gå upp och köra, rädd att jag inte skulle orka ända hem, menade Åsa.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons