Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Respekt och vördnad – i kyrkans källare tränar barnen ju-jutsu

/
  • Peter Hedberg tycker att ju-jutsu är en rolig träningsform, eftersom man blir
  • Lina Säljgård visar på Anna-Lena Dahlberg hur man försvarar sig mot ett knivanfall.
  • Ordning och reda är det noga med i
  • Henrik Säljgård (längst fram) i Vansbro ju-jutsuklubb berättar att jujutsu är helt applicerbart mot nödvärnsrätten.
  • Henrik Säljgård delar med sig av sina tankar om kampsport och våld.– Vi är väldigt noga med respekt, och barnen får inte göra slag eller sparkar.
  • Henrik Säljgård har svart bälte i ju-jutsu.
  • Henrik Säljgård anser att ju-jutsun har fostrande aspekter.– Barnen lär sig respektera det gemensamma.

Sedan många år tillbaka tränar Vansbro ju-jutsuklubb i församlingshemmet i Dala-Järna. Enligt Henrik Säljgård, en av klubbens drivande krafter, har ju-jutsun många fostrande aspekter.
– Vi pratar mycket med barnen om hur de ska förhålla sig till varandra. Men i början var nog kyrkan orolig att vi skulle lära ut slagsmål.

Annons

Ju-jutsu är en japansk kampsport som kom till Sverige i början av 1900-talet. Den vanligaste stilen, som även utövas i Vansbroklubben, är ju-jutsu kai.

– Det vi lär ut är helt applicerbart på nödvärnsrätten, förklarar Henrik Säljgård, en av tränarna.

Grunden i ju-jutsu är alltså självförsvar. De vuxna får ibland utdela slag och sparkar, med det gör man främst som en avledande manöver mot en större motståndare. Barnen får inte slåss eller sparkas, eller använda tekniker där man bryter i leder, eftersom de inte är färdigutvecklade.

– Vi är väldigt noga med respekt och ordning och kör alltid lite disciplin. Det är ingen här som är stöddig, säger Henrik Säljgård och pekar ut i hallen där barnens skor står prydligt på rad.

När de går in i dojon eller hälsar gör alla en lätt bugning för att visa respekt mot varandra.

– Som jag upplever det tycker många ungdomar att ju-jutsu är mjukt. Många vill lära sig att slåss och sparkas, men de blir inte kvar länge. Det går för sakta för dem som bara vill slåss; ju-jutsu handlar om livsstil och träning.

Vansbro ju-jutsuklubb har tränat i källarlokalen under församlingshemmet i Dala-Järna sedan mitten av 90-talet.

– I början var kyrkan nog rädd att vi skulle lära ut slagsmål och var skeptisk, eftersom det var något nytt och oprövat, men det är ju inte det ju-jutsu är fråga om. Det har alltid funkat jättebra här och vi har nu ett avtal med kyrkoherden.

Henrik Säljgård har intrycket att thaiboxning, MMA och shower där det är mycket slag och sparkar inblandade, växer i popularitet.

– Men det kommer väldigt mycket barn till vår ju-jutsuklubb. Det brukar vara 20 stycken på våra träningar, även om det är en liten ort. Vi pratar mycket med dem hur de ska förhålla sig till varandra, att de ska vara "stolta samurajer". Det är lite av en filosofi som vi försöker implementera i samhället. Vi tolererar inte att man kallar varandra saker och barnen får hjälpa till att hålla ordning i dojon. Vi vill få med tänket att man tar ansvar för våra gemensamma saker. Det är roligt när föräldrarna kommer hit och ser att barnen är snälla, tysta och visar vördnad för det de håller på med. Då blir jag stolt.

Mer läsning

Annons