Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reservernas bronsbragd

Annons

Strax före starten i herrstafetten i Sapporo-VM såg en upprepning av OS-bronset från 2006 inte ut att vara möjlig. Med mindre än ett dygn kvar insjuknade två av stafettkuggarna, sprintsilvermannen Mats Larsson och formtoppade Johan Olsson.

Nödlarmet gick.

Kvällen före loppet fick Martin Larsson veta att han skulle ersätta Larsson som startman.

– Jag är väl inte helt i form, men det är ju en VM-stafett som har varit målet hela säsongen, sade Martin Larsson.

Vid frukosten – fem timmar före start – kom budet till Marcus Hellner.

– Jag satt och käkade min gröt, sade Hellner. Blev ju jäkligt förvånad, men jag kände mig taggad direkt. Jag har varit inställd på att det kan hända någonting.

Var sin medalj

Några timmar senare stod de där med varsin VM-medalj runt halsen.

– Skitstort för mig. Brons i min VM-debut, det hade jag aldrig trott, sade Hellner.

Om det var en stor överraskning att Martin Larsson, 28-åringen från Arvika, skulle orka hänga med täten hela förstasträckan – det skiljde bara 7,5 sekunder – så var det en skräll att 21-årige Marcus Hellner skulle förmå hänga med norrmannen Lars Berger, guldman på 15 km fritt – och ryssen Jevgenij Dementjev på den tredje.

– Det gick bättre än jag trodde, sade Marcus Hellner. Jag kände att formen var god och det enda som existerade var att hänga med.

– Det var lite pirrigt när jag fick gå ut i ledning. Jag tänkte att ryssen skulle rycka på andra varvet, men det kom inget. Det kändes ganska säkert.

Hellner släppte till en lucka på slutet av sin mil, men orkade komma tillbaka och kunde skicka ut Södergren med medaljläge.

Talangens niondeplats i det märkliga 15 km-loppet kommer i ett annat sken efter den strålande stafettinsatsen.

– Det var ett konstigt lopp, men det här bevisade ändå att jag förtjänade en bra placering, sade han.

Veteranerna som var kvar från ursprungslaget gjorde sitt till. Mathias Fredriksson var snabbast av alla på andra sträckan.

– Stabilt och bra. Jag blev sjuk efter skiathlon, så det var först i går jag kunde träna riktigt. Jag var lite osäker, men ut på andra varvet kändes det helt lugnt, var 34-åringens kommentar till sin insats.

Chanslös i spurten

Och Anders Södergren gjorde vad han kunde för att hänga av de spurtstarka konkurrenterna om guldet. Men Petter Northug hängde på som en ryggsäck och Jevgenij Dementjev blev inte heller riktigt avhängd.

Södergren var chanslös när Northug satte in guldrycket vid ingången av stadion och han fick ge sig även mot ryssen.

– Jag tror inte någon slår Northug när han har fått gå i rygg hela vägen, sade Södergren. Jag hade inte det där lilla sista krutet i dag. Det var för mycket mjölksyra på upploppet.

– Jag är jättenöjd med den här medaljen, den känns absolut mer överraskande än OS-bronset. Jag visste att vi hade två bra reserver, men de gjorde ett kanonlopp båda två i dag. Det var fantastiskt bra gjort, inspirerande att se.

(TT)

Mer läsning

Annons