Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Repris i Vasastafetten

Annons

- Jätteroligt att komma in som första lag i målfållan i Mora. En kanoninsats av killarna. Jag tror det här är det bästa gäng vi haft, berättar lagledaren Sven Pettersson, som även har sin son Mathias i det vinnande lag.

Växjölaget Brittatorp i klubbklassen var de egentliga favoriter till att båda bli först i mål i Mora samt även vinna sin klass.

Men smålänningarna fick nöja sig med seger i sin klass och bli tredje lag över mållinjen. Fast det var inte problemfritt för killarna under de tio etapperna.

- På fjärde sträckan tappade vår löpare, Lars Johansson, sitt kontrollchip för tidsanordningen och han fick springa tillbaks och leta efter det, berättar lagledaren Gunnar sindt. Dessutom blev Påhl-Erik Christanson på sjätte sträckan, hindrad av en hund som ville leka med honom.

Men inte heller segrande Abetong hade klarat sträckan helt felfritt. Även om lagets slutman Bjarne Thysell i mål glatt kunde konstatera att han lyckades hålla undan till Elektrolux avslutande starke man Kent Claesson, som bland annat vann SM på 5000 meter i fjol. Hela Abetonglaget kunde defilera i mål.

- Jag fick slita på slutsträckan, berättar Bjarne. Jag hade drygt tre minuter till godo, när jag gav mig iväg från Eldris och det var härligt att jag lyckades hålla vår ledning in i mål.

Abetong tog ledningen direkt efter starten i Sälen. Laget låg tvåa efter andra sträckan, men laget återtog snabbt ledningen igen och höll denna till sjätte etappen. Då halkade laget ner till en andra plats.

- Vår sjätte kille sprang lite fel, men det ordnade upp sig och vi lyckades återta första platsen under sträckan mellan Oxberg och Gopshus, berättar Bjarne Thysell.

Abetong släppte aldrig sin första plats efter sjunde sträckan och hela laget kunde glatt korsa målsnöret i Mora.

I fjol vann IFK Mora damklassen i Vasastafetten. Då var Östersundslaget Brånan girls fyra.

I år fick IFK Mora se sig slagna av Brånan girls i klassen damer klubblag.

- En härlig insats av tjejerna. Vi siktade på att vara bland topplagen i årets Vasastafett och jag hoppades på en pallplats, berättar Brånan girls lagledare, Markus Ajax.

Markus betonar att det blev en tuff fight med IFK Moras duktiga löparlag och berättar att det hela tiden har varit en kul match mellan de båda damlagen under flera år vid Vasastafetten.

I år blev det Brånan girls som kunde dra det längsta strået och sprang i mål på en mycket bra tid i Mora. Brånan girls vann med tiden 6.10.30 före IFK Mora friidrott med tiden 6.14.32.

- Under hela första delen av Vasastafetten var det IFK Moras damer som var i ledningen framtill femte sträckan, då lyckats vi gå ikapp, berättar Markus och fortsätter:

- Men på sjätte sträckan var det återigen Mora i ledningen och det var först på sjunde sträckan som Ylva Grahn lyckades gå förbi Moralöparen och hålla en första plats till nästa växling.

Eva Roos från Östersund drygade ut ledningen på näst sista sträckan och därefter kunde Stina Thunman hålla Brånans första plats in i mål på sista etappen.

- I dag stämde det för alla i laget. Vi har verkligen en bra spets bland tjejerna, förutom fyra duktiga skidtjejer från Åsarna som tävlat med oss tidigare, så har vi bland annat en bra spjutspets i Stina Thunman som i vanliga fall elitsatsar i Triathlon och tog guld på sprint-SM i grenen, säger Markus.

Damlaget Nilsson Rör Vansbro blev segrande lag i Vasastafettens öppna klass för damer .

PETER SVENSSON

Mer läsning

Annons