Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renare is ger Mora segrar?

Annons

- Den stora fördelen är att vi spolar isen med vatten som passerat ett filter. Det gör att vattnet fryser snabbare och samtidigt blir det mindre snö på isen, förklarar Clas-Göran Bylon, som basar för isläggningen.

Hemligheten som nu ger en klarare och renare is handlar om att filtrera bort kalk och salt ur vattnet.

- Förr när vi spolade upp isen blev vi alldeles vita och kladdiga av den kalk som naturligt finns i vattnet, förklarar Clas-Göran

Bylon.

En annan fördel med att spola isen med det filtrerade vattnet är att den blir betydligt hårdare och inte spricker.

Det gör att det blir mindre snö på isen, därmed glider pucken bättre och det blir lättare att åka skridskor.

- Där gör att vi inte behöver spola isen efter de yngstas träning. Nu orkar de inte köra upp så mycket snö. Därigenom kan träningspassen bli längre om de önskar, förklarar Bylon.

Mora gamla ishall har genom åren genomgått en rad förbättringar, som när taket isolerades och senare fick en aluminiumduk. Något som gjorde att kylan bättre stannade kvar. Det var en investering som skapade bättre klimat och som också betalade av sig i lägre energiåtgång.

- Detsamma gäller även den här anläggningen även om det kommer att ta betydligt längre tid att räkna hem den, säger Bylon.

- Fördelen är framförallt att isen blir bättre.

Nu har varken Mora kommun eller Mora IK gjort investeringen på 250 000 kronor. Istället har man sådan tur att den är ditplacerad som visningsanläggning.

- Den här stod i vintras i

Sollefteå inför OS för att curlingspelarna skulle få bästa tänkbara is, förklarar Rolf Östling på företaget Eurowater som levererar anläggningen.

- Isen fryser snabbare, blir hårdare och blankare och det tillsammans ger lägre driftskostnader, bedyrar försäljare Östling.

Nu står den i Mora ishall och gör att pucken glider snabbare.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons