Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rena nostalgitrippen

Annons

I frånvaro av hela landslaget, som befinner sig på världscup, drog fyra gamla landslagsmän från mitten av 90-talet på sig pjäxor och tävlingsskidor och satte ordentlig färg på seniortävlingen.

I mitten av 90-talet var IFK Falun Alpin en stor klubb inom freestyle. Ett tag hade klubben faktiskt sex-sju landslagsmän inom sina led, och de var framgångsrika.

Fredric Eriksson hamnade på pallen i världscupen och Anders Jonell fanns med till exempel vid OS i Lillehammer. Även "lillebror" Jonell, Jonas, hörde till dem som fick många landslagsuppdrag.

Dessa tre fanns med i Idre i går.

I åldrarna 27-31 år och med mycket liten träning bakom sig.

Ingen av dem finns längre med i IFK Falun. Fredric har flyttat till Gävle och tävlar för Gefle Alpina. Anders representerar Falu Snowboardklubb, där han blivit hedersmedlem och Jonas representerar Ötzis Vänner, också det en Faluklubb.

Och för den klubben tävlade faktiskt även den fjärde "reliken från anno dazumal", Kirunakillen Jesper Rönnbäck, som numera bor i Stockholm och har firma tillsammans med Jonas Jonell.

De fyra satte verkligen färg på tävlingarna. Visserligen var det stockholmaren Per Hedberg, som mycket nätt besegrade Jesper Rönnbäck i finalen.

Semifinalen mellan Jesper och Fredric Eriksson blev också oerhört tuff. Med en enda poäng, 13-12, vann Jesper. Och snacket bland publiken var att det bara var Jespers mer kända namn som gav den poängen. Något som Fredric inte ville säga emot.

- Men hur märkligt det än låter, är det faktiskt första gången jag tar en SM-medalj. Jag hade en otrolig förmåga att alltid göra bort mig i SM-sammanhang. Då gick det ju bättre i världscupen, säger Fredric.

Anders Jonell blev utslagen av Jesper i kvartsfinalen. Men här var siffrorna klarare, 17-8.

- Men det är ingen skam att förlora mot Jesper och han har tränat fyra dagar inför SM. Jag hann bara med en, säger Anders.

Jonas åkte ut redan i åttondelsfinalen. Han var nästan omkull två gånger i åket och kom tidsmässigt långt efter Gefles Gustaf Andersson. Trots det förlorade han bara med 11-14 på grund av klart bättre hopp.

Men är det då inte ett klart svaghetstecken för freestylesporten när gamla "avdammade stofiler" kan vara med och slåss i toppen?

- Visst är det så, det har varit en lucka i återväxten några år. Men vi har börjat från början igen, och just nu har vi en mycket god återväxt bland ungdomen, medger Anders Jonell, som till vardags arbetar med marknadsfrågor på Svenska Skidförbundet.

Något som inte minst märktes under SM, där både junior- och ungdomsklasserna innehöll åtskilliga mycket duktiga ungdomar.

Men det är klubbar som Landskrona, Gävle, Åre och Sunne som satsar stort på ungdomsverksamhet. I Dalarna finns idag inte en enda klubb som har freestyle på "menyn", utom möjligen då Ötzis Vänner.

Ungdomsverksamheten i Gävle sköts idag av Fredric Eriksson.

- Det är en eldsjäl som behövs, för att det ska bli något, menar Anders Jonell. Verksamheten kör inte igång av sig själv.

Kanske en uppgift för Anders? Han har ju onekligen kunskapen.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons