Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordtjejen

Annons

Växjötjejen Carolina Klüft var helt överlägsen när sjukampen avgjordes vid junior-VM i Kingston på Jamaica. Efter fredagens inledande fyra grenar var den stora frågan om Klüft skulle slå det 19 år gamla juniorvärldsrekordet eller inte.

Men den andra dagen började inte bra. Det var kraftig motvind i längdhoppet, där hon till slut lyckades rädda serien något med ett hopp på 6,19, vilket räckte till seger med 18 centimeters marginal till tvåan. Där avgjordes också sjukampen, men världsrekordet var inte lika klart.

- Det kändes så bra idag och jag kände att jag var i bra form i längd. Och så blir det så här, sade en mycket besviken Carolina Klüft efter sitt tredje och sista längdhopp.

Efter längdhoppet var det dags för spjut och där slog Klüft till med sitt fjärde personliga rekord i tävlingen. Spjutet flög hela 46,83, och inför avslutande 800 meter hade hon på nytt siktet inställt på världsrekord inför 30 000 högljudda supportrar på Jamaicas nationalarena.

Med sitt femte personliga rekord i den sjunde grenen såg Klüft till att radera ut Sybille Thieles gamla rekord på 6 465 från 1982.

Den nya rekordserien lyder: 100 m häck: 13,53, höjd: 1,92, kula: 12,18, 200 m: 23,81, längd: 6,19, spjut: 46,83, 800 m: 2.13,55, vilket ger en totalpoäng på 6 470.

Noteringen gav 19-åriga Klüft inte bara hennes andra JVM-guld och juniorvärldsrekord, utan är även världsårsbästa för seniorer samt nordiskt rekord.

- Jag tänkte aldrig på rekordet, och visste inte hur jag låg till efter grenarna. Fokus låg hela tiden på att försvara min titel, sade Klüft.

Inför senior-EM i München i augusti har nu Sverige fått ytterligare ett medaljhopp.

- Jag är där för att göra mitt bästa. Något annat mål har jag inte, då det är mitt första seniormästerskap utomhus, sade Klüft.

För övriga svenskar gick det inte lika bra. I damernas höjdhopp placerade sig Emma Green och Angelica Johansson på nionde respektive tionde plats, båda hoppade 1,80. I slägga kom Karin Engström på åttonde plats med 57,01, och Emma Olsson tolva med 51,91. (TT)

TT

Mer läsning

Annons