Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga svenskar i världens tuffaste lopp

Annons

- För mig är Prix d'Amerique större än Elitloppet, säger Lutfi Kolgjini, som deltar med Revenue.

- En väldigt stor ära för mig att få ha en häst med i loppet, säger Stefan Hultman, tränare till Energetic.

Övriga svenskägda eller svensktränade hästar i loppet är:

Com Hector/Catarina Lundström, Energetic/Örjan Kihlström, Gigant Neo/Jean-Michel Bazire, Hilda Zonett/Robert Bergh, Jackhammer/Wilhelm Paal, Legendary Lover K/Steen Juul och Scarlet Knight/Stefan Melander.

Frankrike har dominerat Prix d'Amerique fullständigt sedan starten för över 80 år sedan. Den franska hästrasen är avlad fram för att orka trava långa distanser över 2 700 meter. Dessutom bjuder Vincennes-banan först på en nedförsbacke och sed an en uppförsbacke.

Det har knäckt många svenska hästar.

1950 vann Sören Nordin som förste svensk Prix d'Amerique med Scotch Fez. Sedan dröjde det ytterligare 23 år innan Berndt Lindstedt tog ett segerbad i hotellpoolen efter vinsten med Dart Hanover.

Men det var Stig H Johansson och Queen L. som på allvar bröt den franska dominansen för 20 år sedan. Stoet vann även flera andra storlopp på Vincennes.

Två år senare var det dags för Ina Scot och Helen Johansson, att som första kvinna köra i Prix d'Amerique och som första och enda kvinna ha vunnit Prix d'Amerique.

- Det är ett speciellt lopp där det är väldigt lätt att misslyckas, men svårt att lyckas, säger toppkusken Örjan Kihlström.

Kihlström kör Energetic på söndag, en av flera svenska outsiders.

Stefan Melander har två hästar med och räknas som en av favoriterna med Scarlet Knight.

- Starten kommer att bli mycket viktig för min häst. Missar man i början är det i stort sett omöjligt att köra runt ett så stort startfält, säger Melander.

Hans andra häst Gigant Neo körs av franske stjärnkusken Jean-Michel Bazire. Gigant Neo har imponerat stort i tre raka segrar i Frankrike i vinter och nämns med stor respekt.

- Ingen kan Vincennes-banan bättre än Bazire. Han är kung på banan och en sån kille vill jag hellre ha i mitt team än som motståndare, säger Melander.

(TT)

TT

Mer läsning

Annons