Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga simmare till Vansbro

/
  • Vinner igen? Mia Brodén har tidigare vunnit Vansbro tjejsim sex gånger och ska på lördag försöka ta sin sjunde triumf. Foto: Andreas Hansson

Annons

Aldrig förr har intresset varit så stort inför Vansbrosimningen. Arrangörerna räknar med över åttatusen simmare i år jämfört med de drygt sjutusen från förra årets lopp. Säkerheten avgör det slutliga antalet.

- Vi måste hinna registrera alla i vårt system för att kunna veta vilka det är som är i vattnet, förklarar Arne Almgren, ordförande för Vansbrosimningen.

- Så vi tar inte emot sista minuten anmälningar.

Arne Almgren tror att de två nya loppen, Vansbro Halvsim och Långlopps- SM, har stor del i de rekordhöga anmälningssiffrorna. Det är första gången som SM simmas i öppet vatten i Sverige, och till skillnad från internationella motsvarigheter, får våtdräkt användas över de 5000 meterna.

- Det känns som det största loppet i helgen, konstaterar Arne Almgren.

- Tyvärr har vi ingen Dalasimmare bland de 35 anmälda, men landslagssimmerskan Gabriella Fagundez från simklubben RAN i Malmö, är ett intressant namn.

Försvara Dalarnas färger ska istället Mia Brodén försöka göra i tjejsimmet. Falusimmaren, som tidigare vunnit tjejklassen sex gånger, tränar och studerar till vardags på Hawaii.

- Jag kom hit för någon dag sedan så resan sitter fortfarande i kroppen, berättar Mia Brodén.

- Annars känns allt jättebra.

Inför årets lopp har hon tränat mer och lovar att göra sitt bästa för att slå förra årets segrare Eva Berglund.

- Eva är helt klart min värsta konkurrent, säger Mia Brodén.

- Men eftersom hon är officiell OS- kandidat på 10 000 m har hon börjat rikta in sig mot lite längre distanser än tjejsimmets 1000 meter.

Förutom de förväntade 25000 åskådarna kommer troligtvis klubbkamraten från Falu SS, Erik Strand, att heja på. Erik tillhör själv en av favoriterna i söndagens 3000 meter långa lopp för herrar.

Mer läsning

Annons