Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvikstravet tvingas att banta

Annons

- I pengar tvingas vi att spara 268 000 kronor av ordinarie grundbidrag. Pengar som annars skulle ha tillförts vår prissummebudget, berättar Rättvikstravets sportchef, Anders Klasson.

Svenska Travsportens beslut 2003 att inte lägga ned någon travbana medförde samtidigt att alla småbanor gemensamt skulle spara fyra miljoner kronor. Allt för att de så kallade grundbidragen (årligt anslag grundat på travets omsättningssiffror) skulle återställas med 0,5 procent.

Ett beslut Anders Klasson menar är felaktigt.

- Beslutet grundar sig på ett gammalt sparbeting, som nu slår hårdast mot småbanorna.

- Jag tycker det är märkligt att man i tider när spelet på hästar är på väg mot rekordhöjder kvarhåller ett gammalt sparkrav.

Att Rättvik inte kan åtnjuta samma premietilldelning som tidigare står först och främst att finna i att ban- och regionspelet i år endast ökat med en halv procentenhet, mot tre procent i genomsnitt för övriga landet.

Förutom Rättvik drabbas även småbanorna Bollnäs, Dannero, Hagmyren, Skellefteå, Solänget, Visby, Åmål och Årjäng av liknande sparkrav.

- Travmyndigheten sänder fel signaler till småbanorna. Man måste i större utsträckning ta hänsyn till att även vi på småbanorna driver träningsanläggningar som alla andra, med allt vad det innebär av tillgänglighet för de aktiva, utvecklar Klasson.

Rättvik, som tidigare dragit ner antalet tävlingsdagar, tvingas således till ytterligare begränsningar. I år arrangerar banan 21 tävlingsdagar plus en lunch-V5:a. Förutsättningarna säsongen 2005 blir nu i stället 20 tävlingsdagar, till förtret för först och främst travsportens aktiva utövare.

- Vi har tillstånd att köra 22 tävlingsdagar, men då tvingas vi i stället att släta ut prispengarna i loppen.

- Styrelsen har beslutat om 20 dagar nästa år och att vi ska köra minst 200 travlopp. Nästa år tar vi bort en travdag i juli och en lunch-V5:a, slutar Klasson.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons