Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvikstravet blir sommarbana

/
  • Blandade känslor. Rättvikstravets starke man, Anders Klasson, är både kritisk och positiv till föreslagna åtgärder i travets senaste utredning, Framtidens Travsport. Foto: Mats Laggar

Annons

Utredningen är framtagen av Olof Karlander och Kjell Eriksson på uppdrag av STC:s styrelse. Ett av de mer kontroversiella förslagen till åtgärder är att endast 12-16 banor föreslås få fortsätta som året-runt-banor. Övriga banor, av landets totalt 28, får minskat antal tävlingsdagar och blir säsongsbanor. Antar STC utredarnas förslag lär Rättvikstravet inräknas i kategorin säsongsbana.

- Rättvik får definitionen säsongsbana, menar även Anders Klasson och fortsätter:

- Vårt vintertrav försvinner, men jag tror att vi i stället får ytterligare lunchtävlingar redan 2008.

Rättvikstravet är enda småbana som i år kör sju lunchtravtävlingar. En satsning som varit lyckad och det skulle förvåna om inte banan åtminstone får samma uppbackning av tävlingsutbud även nästa år. Det som är bra måste få fortleva inom sporten, medan rationaliseringsåtgärder får sättas in där avsedd besparingseffekt kan uppnås.

- Jag tror på 20 till 22 tävlingsdagar nästa år, säger Klasson.

Vad ser du för fördelar med att Rättvikstravet blir en säsongsbana?

- En är att vi slipper sommarkonkurrens av året-runt-banorna.

- Sedan utgår jag från att hästägarna får mer prissummor att köra om. Annars har man bommat målet, då föreslagna åtgärder åsyftar att få fram mer pengar till hästägarna.

Ett annat kritiserat förslag är att utredarna vill skrota sportadministrationen på banorna och införa ett centralt tävlingssekretariat. Idéer Klasson sågar.

- Det går alltid att rationalisera. Tävlingsansvaret bör dock ligga kvar hos banorna. Det är min uppgift att se till att det blir bra tävlingstillfällen i Rättvik, betonar Klasson.

- Banornas anläggningskostnader är också satta under lupp. En miss man gjort är att man inte beaktat att banorna måste hållas igång även vintertid för träning av hästar.

- Utredningen har för stark fokus på tävlingsverksamheten, kritiserar Klasson.

Vilka blir de största åtgärderna, tror du?

- Tävlingsstrukturen förändras. Lunchtravet körs med nio till tio travlopp.

- Kvällstid tävlar bara två banor. Så kallade saxade tävlingar med totalt 23 till 24 travlopp.

Mer läsning

Annons