Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvikstjejer i landslag

Annons

Att bli en bra utförsåkare innebär en lång uppförsbacke med hård satsning och ekonomiskt stöd av föräldrar och klubbar.

Skidförbundets alpina gren gör nu en större satsning på landets bästa femtonåringar.

- Det handlar om ungdomar som är förstaårsjuniorer och som går i nian. De ska under säsongen få ett bra stöd i förberedelserna mot ett skidgymnasie, förklarar Danne Randwiir, som ska hålla i det nya ungdomslaget.

Som 15-åringar får landets 36 bästa ungdomar chansen att åka internationella tävlingar i det så kallade Midroc-teamet. Året efter Midroc handlar det om att ta klivet in i utvecklingslaget.

Där har nu förbundet valt att göra en satsning på tolv åkare, sex killar och sex tjejer, som placerats i ett centralt utvecklingslag. Under det laget får ytterligare 24 ungdomar chansen i två utvecklingslag där stödet inte blir lika stort.

- Det handlar om att ge ung-domarna bästa tänkbara utbildning som en förberedelse innan de ska in på skidgymnasierna, förklarar Danne Randwiir.

I dagarna nominerades åkarna till det centrala utvecklingslaget och lite senare kommer även de två övriga lagen att nomineras.

Två Rättvikstjejer finns med i bland de sex som får chansen i det centrala utvecklingslaget.

Det är Anna Swenn-Larsson och Nathalie Blom. Två tjejer som bedöms som riktigt stora talanger där Natahlie Blom var den som dominerade stort på USM, medan Anna Swenn-Larsson imponerad med massor av starka insatser i framförallt slalom.

- Det ska bli jättekul och känns som en härlig uppskattning, säger Anna.

- För min del gäller det i vinter att få börja åka om FIS-punkter, fortsätter Anna. Det om de punkter som styr startordningen för åkarna från och med junior- åldern.

På programmet står ett barmarksläger i Umeå och sedan fem skidläger i förbundets regi.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons