Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasmus drar till Italien

Annons

- Vi åker till Italien i slutet av den här månaden och gör lite tester. Sedan åker vi troligtvis ner igen lite senare för nya tester. I mars kör vi sedan en tävling i Parma, berättar Rasmus pappa och tillika sonens mekaniker, Peter Mårthen.

Han berättar att sonen inte blivit avskräckt trots den vådliga kraschen Rasmus råkade ut för i ett stadslopp i Kristinehamn. Rasmus ådrog sig en blödning i hjärnan och tvingades till absolut stillhet i två månader.

- Man visste ju inte hur Rasmus skulle reagera efter att ha varit med om en sådan vådlig krasch, men han vill verkligen fortsätta, säger Peter.

Den 12-årige (blir 13 i mars) Morakillen tillhör landets mest lovande förare i sin åldersklass.

I somras gjorde han sitt första år i Miniklassen, men Rasmus framfart på gokartbanan har gjort att han valt att gå upp en klass.

- Han kommer att köra i klassen ICA Junior den här säsongen, vilket är en internationell klass. Rasmus var ju i toppen i nästan alla tävlingar han körde och då var vi överens om att han var mogen att gå vidare.

Rasmus tvingades som sagt vila i två månader, men ändå hann han med att träna sent in på hösten.

- Vi hade ju tur att snön kom sent, så vi kunde bland annat köra ända in i november på banan i Vinäs.

Det finns många motortalanger i Mora. Det visades inte minst i somras då tre motorungdomar tilldelades ett varsitt stipendium av Mora kommun på 3 000 kronor. Rasmus var en av dessa och de två övriga som hedrades var Sebastian Hohenthal (brittiska Formel Renault) och Jeff Öijer (snöskotercross).

- De här tre blev utsedda som ambassadörer för Mora kommun. Sebastian är för övrigt mentor åt Rasmus, berättar Peter.

Att köra karting är ingen billig sysselsättning. Mårthen räknar med att kostnaderna för årets säsong kommer att ligga mellan

350 000 - 400 000 kronor.

- Det är mycket jobb som går åt till att ragga sponsorer, konstaterar han.

Men familjen Mårthen är fast besluten att stötta sonens satsning på en förarkarriär.

- Det är ju de här Rasmus vill, säger Peter Mårthen.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons