Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasar mot skidförbundet

/
  • - Skidförbundet verkar inte bry sig om så mycket om vårt tävlande, säger Johan Granath. Foto: Arkiv

Annons

De ekonomiska frågorna inför skidorienterarnas landslagssäsong, med fyra världscupsomgångar och europamästerskap i Schweiz i januari på programmet, är många.

Men svaren från Svenska skidförbundet uteblir.

- Kommer vi att ha råd att åka världscupen? Blir det några träningsgrupper över huvud taget? Finns det några pengar till oss för att tävla i vinter? Jag har ringt både Per-Åke Yttergård (chef för de nordiska grenarna, dit skidorienteringen hör) och Tomas Ringsby Pettersson (förbundsdirektör) för att prata om situationen, men inte fått några svar, säger Johan Granath, landslagsåkarnas representant i kontakterna med förbundet.

Frustrationen är stor.

- Det är samma visa varje år. Förbundet verkar inte bry sig om vårt tävlande i särskilt hög grad. Jag själv har ju varit med i landslagssammanhang i tio år och börjar bli van, men hos andra åkare kan jag höra uppgivenheten, säger Granat.

Det bekräftar också förbundskaptenen Sture Norén:

- Jag är rädd för att vi redan har folk som har packat ihop.

Och själv vet han lite om framtiden - både sin egen och landslagets:

- Mitt halvtidskontrakt med förbundet gick ut den sista juni. Jag vill fortsätta och förbundet vill att jag ska fortsätta, men ännu har vi inte kommit överens om någon lösning.

Och det budgetförslag som lagts håller, enligt förbundskaptenen, inte.

- Vi behöver 1,5 miljoner kronor för att kunna genomföra säsongen, med resor till och från tävlingar, läger och så vidare, men budgeten är lägre satt.

Hur mycket?

- Den ligger klart under och svarar inte mot en elitsatsning, säger Sture Norén, som förra sommaren tog jobbet som förbundskapten för ett av landets mest framgångsrika landslag.

- Jag var beredd på svårigheterna och visste att det gällde att vända på varenda krona för att få det att gå ihop.

Sture Norén förstår landslagsåkarnas upprörda känslor.

- Idrottsligt är det här riktigt dåligt. Normalt sett skulle vi ju ha dragit igång verksamheten med läger för en månad sedan. Nu får vi vänta på start.

Johan Granath, som poängterar landslagets förtroende för Norén, säger:

- För varje dag som går känns det som om vi tar ett steg tillbaka.

Mer läsning

Annons