Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räkna med 14 lag

Annons

- Skulle distrikten vara flata och lägga sig i den här frågan har de inte längre något berättigande, säger Mora IK:s klubbdirektör Jan Simons.

I helgen genomförs en av årets två ordförandekonferenser, där ordföranden från de tolv elitserieklubbarna och distriktsförbunden deltar.

Den viktigaste ämnet på ordförandekonferensen är en eventuell utökning av antalet elitserielag - från tolv till 14.

Bland de tolv elitserielagen, som tillsammans utgör Svenska Hockeyligan, är majoriteten för en utökning av antalet elitserielag. Bara tre klubbar, Djurgården, Färjestad och Frölunda är emot.

Den gällande vetorätten gör dock att Hockeyligan, tack vare att det finns klubbar som motsätter sig en utökning, tvingas säga nej till förslaget.

Därmed kommer samtliga 48 röster som elitserieklubbarna har på årsmötet - fyra per klubb - att gå emot en utökning.

- Men det har ingen betydelse vad elitserieklubbarna anser i frågan. Det finns en dånande majoritet i landet som vill ha en utökning, säger Jan Simons.

Eftersom distrikten sammanlagt har 191 röster på årsmötet, att jämföras med elitserielagens 48, så lär en utökning ändå komma till stånd.

- När frågan var uppe i höstas fanns en klar enighet bland distrikten för en utökning. Hur det ligger till i dag vet jag inte, men visst bör det vara en majoritet för förslaget, säger Sven-Åke Petters, ordförande i Dalarnas Ishockeyförbund.

Leksand och Mora har sedan frågan om en utökning kom upp stått bakom förslaget och även övriga dalaklubbar delar samma uppfattning.

- Jag har samtliga föreningars mandat att rösta ja i frågan och det är sällan uppslutningen är så total, säger Petters.

Även om Leksand tvingas vika sig för vetorätten i Hockeyligan tycker Petters att det är bra att klubben står upp för ja-sidan.

- Absolut. Det är viktigt att Leksand står upp och ventilerar och säger var de står i frågan, menar Petters.

Vid helgens ordförandekonferens kommer det avtal som Hockeyligan och Svenska Ishockeyförbundet tagit fram att presenteras.

Ett förslag som enligt uppgift inte innebär några förändringar från hur elitserien är utformad i dag.

Men det är som sagt distrikten som sitter vid makten när frågan om den framtida elitseriens utformning ska avgöras vid årsmötet i juni.

- Det kan inte vara så att Färjestads snikenhet ska få bromsa utvecklingen av svensk hockey, säger Jan Simons.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons